När började vi få ont om tid?
Nog är det så att nutidsmänniskan har mycket kring sig. Absolut. Men frågan är hur mycket vettigt som blir gjort? Och hur ser det ut om vi sätter saker och ting i ett längre perspektiv?
Idag har vi till exempel fler hjälpmedel än någonsin för att just “spara tid”. Robotgräsklippare, tvättmaskin, micro, bil, tåg etc. En lyx våra förfäder bara kunde drömma om. Dessutom är vi allt fler idag som delar på uppgifterna.
Min mormor jobbade från morgon till natt. Hon skötte en stor gård tillsammans med morfar. Han blev tyvärr sjuk och då fick hon ta hand om allt själv. Hade hon tid? Jag kan aldrig minnas att jag hörde mormor prata om Netflix, senaste Coretrenden på gymmet eller uttrycka frustration över att semesterresorna skjuter i höjden under loven.
Att ha mycket att göra och att prioritera fel
Innan vi slentrianmässigt slänger ur oss att vi har så mycket att göra och att vi inte har tid tror jag att det ibland är bra att sätta sig ner och fundera på:
VAD det är jag gör
VARFÖR gör jag det jag gör
HUR gör jag
VEM skulle kunna göra det jag tänkt göra bättre, eller VEM kan hjälpa mig?
Handen på hjärtat, jag var en av dem som tidigare var med i racet och slogs om, tidigare nämnda, OS-guldplats, men det tog också abrupt slut. Kroppen sa ifrån. Då – osannolikt tufft. Idag – orsaken till ett rikt liv. Utan kraschen hade jag förmodligen ångat vidare och missat så mycket viktigt i mitt liv. Innan kraschen var allt lika viktigt och jag sprang på allt. Idag sorterar jag skoningslöst. Dessutom är jag mycket vaksam med vad det är jag ger mig hän till. Allt som slukar energi i onödan väljer jag bort. Det var väldigt läskigt i början att avstå från flera saker, eller att backa ur och bort – men mod och omtanken till sig själv går att öva upp. Jag var tvungen att rannsaka mig själv. Börja ta ansvar för den jag var och den jag ville vara. Där har mina kärnvärden Balans, Inspiration och Tillit varit vägledande. De är svaren på VARFÖR. Varför jag ska tacka ja, eller nej. Varför vissa sammanhang känns bra, andra inte.
Vad behöver du för att må bra? Vilka kärnvärden kan vägleda dig?
Tiden som vän
Det märkliga är att sorterandet i VAD, VARFÖR o HUR har inte lett till minskad produktivitet. Tvärtom. Jag är mer fokuserad på det jag tar mig an och energin räcker längre. Det finns gott om tid att sitta i lotusställning, vara en tillräckligt bra maka och mamma, tid till träning, driva företaget och sist men inte minst – att hjälpa andra genom diverse ideella åtaganden.
Att ha en mening
Det som skrämmer mig lite är att jag ser allt fler sluta sig i sig själva. De har inte tid att umgås. Inte tid att engagera sig i samhället eller föreningslivet. Inte tid att stanna upp och hälsa på tidigare generationen. Inte tid till….ja allt som egentligen är produktivt. På riktigt. Det är genom mänskliga relationer som vi utvecklas. När vi utbyter erfarenheter och bygger strukturer – tillsammans! Det blir inte bra om vi alla låser in oss och flippar på datorn, TV:n eller telefonen. Lägg den tiden på något vettigt istället. Mest kraft och energi får vi människor när vi skapar en mening i vårt liv och forskning visar på att vi mår som allra bäst när vi får göra något som är meningsfullt för andra. Visst…det krävs att du avsätter tid. Men tänk vad 2 timmars ideellt engagemang i veckan kan ge? Nya bekantskaper. Nya tankemönster. Glädje för andra. En stor del bakom den ökade psykiska ohälsan går att koppla till vårt allt mer isolerade samhälle. Det är inte nyttigt för oss att köra 130 % på jobbet och sedan inte ha ork till något annat. Då är något allvarligt fel och det måste vi hjälpas åt att sätta stopp för.
Hur ska din andra halvlek se ut 2017?
Om du är en av dem som springer i ekorrhjulet och inte känner att du "har tid", vad kan du göra för att komma åt känslan över att det är du som styr? Gå undan en stund. Sätt dig ner med ett tomt blad. Skriv två kolumner. En för privat och en för arbete. Fyll sedan i vad du vill ha ut av 2017 i de båda kolumnerna. Finns där något som redan står där, men som du kanske ska välja bort? Det var en del av Steve Jobs framgångssaga. Han tänkte lika mycket på vad de skulle välja bort som vad de skulle göra mer av på Apple. Vad gör andra människor runt omkring dig som tycks må bra men ändå få en massa gjort. Vad är deras knep? Vad kan du sno och låna från dem?
Sommarledigheten är guld värd om du vårdar den rätt. Skala av och skala ner. Ta dig tid till reflektion. Känn efter. Tänk efter. Vad är viktigaste för dig? För vem eller vilka skulle du kunna göra stor skillnad 2017?
Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du
Therese Hoveman
Ledarutvecklare, katalysator och nutidsmänniska