Situationsinriktad ledarutveckling för hela organsationen.

Nej, jag har inte tid…

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

När började vi få ont om tid?

Nog är det så att nutidsmänniskan har mycket kring sig. Absolut.  Men frågan är hur mycket vettigt som blir gjort? Och hur ser det ut om vi sätter saker och ting i ett längre perspektiv?

Idag har vi till exempel fler hjälpmedel än någonsin för att just “spara tid”. Robotgräsklippare, tvättmaskin, micro, bil, tåg etc. En lyx våra förfäder bara kunde drömma om. Dessutom är vi allt fler idag som delar på uppgifterna.

Min mormor jobbade från morgon till natt. Hon skötte en stor gård tillsammans med morfar. Han blev tyvärr sjuk och då fick hon ta hand om allt själv. Hade hon tid? Jag kan aldrig minnas att jag hörde mormor prata om Netflix, senaste Coretrenden på gymmet eller uttrycka frustration över att semesterresorna skjuter i höjden under loven.

Att ha mycket att göra och att prioritera fel

Innan vi slentrianmässigt slänger ur oss att vi har så mycket att göra och att vi inte har tid tror jag att det ibland är bra att sätta sig ner och fundera på:

VAD det är jag gör
VARFÖR gör jag det jag gör
HUR gör jag 
VEM skulle kunna göra det jag tänkt göra bättre, eller VEM kan hjälpa mig?

Handen på hjärtat, jag var en av dem som tidigare var med i racet och slogs om, tidigare nämnda, OS-guldplats, men det tog också abrupt slut. Kroppen sa ifrån. Då – osannolikt tufft. Idag – orsaken till ett rikt liv. Utan kraschen hade jag förmodligen ångat vidare och missat så mycket viktigt i mitt liv. Innan kraschen var allt lika viktigt och jag sprang på allt. Idag sorterar jag skoningslöst. Dessutom är jag mycket vaksam med vad det är jag ger mig hän till. Allt som slukar energi i onödan väljer jag bort. Det var väldigt läskigt i början att avstå från flera saker, eller att backa ur och bort – men mod och omtanken till sig själv går att öva upp. Jag var tvungen att rannsaka mig själv. Börja ta ansvar för den jag var och den jag ville vara. Där har mina kärnvärden Balans, Inspiration och Tillit varit vägledande. De är svaren på VARFÖR. Varför jag ska tacka ja, eller nej. Varför vissa sammanhang känns bra, andra inte. 

Vad behöver du för att må bra? Vilka kärnvärden kan vägleda dig?

Tiden som vän

Det märkliga är att sorterandet i VAD, VARFÖR o HUR har inte lett till minskad produktivitet. Tvärtom. Jag är mer fokuserad på det jag tar mig an och energin räcker längre. Det finns gott om tid att sitta i lotusställning, vara en tillräckligt bra maka och mamma, tid till träning, driva företaget och sist men inte minst – att hjälpa andra genom diverse ideella åtaganden. 

Att ha en mening 

Det som skrämmer mig lite är att jag ser allt fler sluta sig i sig själva. De har inte tid att umgås. Inte tid att engagera sig i samhället eller föreningslivet. Inte tid att stanna upp och hälsa på tidigare generationen. Inte tid till….ja allt som egentligen är produktivt. På riktigt. Det är genom mänskliga relationer som vi utvecklas. När vi utbyter erfarenheter och bygger strukturer – tillsammans! Det blir inte bra om vi alla låser in oss och flippar på datorn, TV:n eller telefonen. Lägg den tiden på något vettigt istället. Mest kraft och energi får vi människor när vi skapar en mening i vårt liv och forskning visar på att vi mår som allra bäst när vi får göra något som är meningsfullt för andra. Visst…det krävs att du avsätter tid. Men tänk vad 2 timmars ideellt engagemang i veckan kan ge? Nya bekantskaper. Nya tankemönster. Glädje för andra. En stor del bakom den ökade psykiska ohälsan går att koppla till vårt allt mer isolerade samhälle. Det är inte nyttigt för oss att köra 130 % på jobbet och sedan inte ha ork till något annat. Då är något allvarligt fel och det måste vi hjälpas åt att sätta stopp för. 

Hur ska din andra halvlek se ut 2017?

Om du är en av dem som springer i ekorrhjulet och inte känner att du "har tid", vad kan du göra för att komma åt känslan över att det är du som styr? Gå undan en stund. Sätt dig ner med ett tomt blad. Skriv två kolumner. En för privat och en för arbete. Fyll sedan i vad du vill ha ut av 2017 i de båda kolumnerna. Finns där något som redan står där, men som du kanske ska välja bort? Det var en del av Steve Jobs framgångssaga. Han tänkte lika mycket på vad de skulle välja bort som vad de skulle göra mer av på Apple. Vad gör andra människor runt omkring dig som tycks må bra men ändå få en massa gjort. Vad är deras knep? Vad kan du sno och låna från dem?

Sommarledigheten är guld värd om du vårdar den rätt. Skala av och skala ner. Ta dig tid till reflektion. Känn efter. Tänk efter. Vad är viktigaste för dig? För vem eller vilka skulle du kunna göra stor skillnad 2017? 

Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du

Therese Hoveman
Ledarutvecklare, katalysator och nutidsmänniska

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Veronica Terning

Veronica Terning

FOB-COACH OCH ADMINISTRATION

NPF-coach och Administratör med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Veronica jobbat med och omkring människor. I rollen som undersköterska inom psykiatrivården och som samtalsledare inom Attention – en förening inriktad på Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF). Idag utbildad och certfierad inom Posive Psychology (IPHM – International Practioners of Holistic Medicine).

Intresset för psykisk (o)hälsa och Neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF) har funnits med sedan barnsben då det funnits i familjen samt att hon själv har en adhd-diagnos och en egen utmattningsdiagnos i bagaget. Idag har hon utvecklat strategier och rutiner som gör att hon har ett bra liv och snarare kan dra fördelarna av att ha sin ”extra motor”.

Med sin breda kunskap och erfarenhet ser Veronica stora möjligheter i att utveckla ungdomar med psykisk ohälsa och Neuropsykiatrisk diagnos så att de kan få hitta trygghet i sig själv, utveckla ett starkt personligt ledarskap och kunna ta sig ombord till ett fungerande arbete. Samtidigt kommer Veronica supporta arbetsgivare och ge dem den kunskap och de verktyg som de behöver för att på bästa sätt kunna möta och leda dessa ungdomar rätt till ett hållbart arbetsliv.

Veronica ser alla människors lika värde och hon söker lösningar framför hinder. Hon strävar alltid efter att skapa långsiktiga varaktiga relationer och du kan förvänta dig en person som möter dig med stor nyfikenhet, medkänsla och vilja att göra skillnad.

På fritiden umgås Veronica med sin familj, fixar i trädgården och i växthuset, bakar eller gör något annat kreativt som får hjärnan att vila ett tag. 

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter