Informationsflödet vs hjärnas kapacitet
Tillgången på information har ökat lavinartat och du kan hålla dig påkopplad dygnet runt om du så önskar. Våra hjärnor har dock inte utvecklats i samma tak, även om hjärnan är utvecklingsbar. Det gapet som uppstår mellan tillgång och kapacitet behöver vi ta i beaktande. Vad händer när vi ständigt går över vår kapacitet? Jo. Hjärnan mattas ut.
Behovet av bekräftelse o snabba kickar
Mycket av dagens digitala utbud är designat för att tilltala vårt behov på bekräftelse och trigga hjärnans belöningscenter, Striatum. Striatum styr oss mot sådant som tycks vara kul och gör dessutom att vi föredrar snabba belöningar framför långsiktiga. Det är just denna mekanism som gör att vi hellre tar hand om kortsiktiga uppgifter som mail och korta möten framför strategiskt långsiktigt arbete.
Nyhetsflödet med sina dramatiska rubriker är designat så att vi ska vilja kika in flera gånger på en dag. Sociala media triggar till ständiga uppdateringar och tilltalar vår nyfikenhet. Spelen uppmuntrar kontinuerlig och daglig tillsyn. Allt för att vi ska få en kick och återvända inom kort och säkerställa att vi inte missar något.
Vi lever i en tid där många ser lycka som en rättighet och där allt ska gärna vara så enkelt och bekymmersfritt som möjligt. Världen omkring oss är designad även för att tillgodose detta. Striatum får sin belöning konstant och hjärnan går på spinn. Till slut finns det varken intresse eller ork för att tänka och arbeta långsiktigt och det sliter på våra mentala resurser.
Koppla ned och koppla av
Rätt använd kan den “nya” tekniken och dess flöden vara en fantastisk tillgång. Fast det är som med det mesta. Allt som kan brukas kan även missbrukas. Det är tillexempel inte skadligt att vara ute på nätet lite då och då. Det du behöver fundera på är framförallt:
Vad har jag för nytta av detta? Kortsiktigt och långsiktigt.
Tips på vägen
Känner du att du skulle vilja ge din hjärna lite mer ro kommer här några tips som kanske kan vara till nytta.
Stäng av automatiskt “poppande”. Det är en stor distraktionsfaktor när du arbetar eller tittar på din telefon. Meddelanden som ständigt poppar upp och stör. Stäng av alla automatiska meddelanden och välj när du själv ska ta del av informationen.
Ta en skärmfri dag. Kanske hela familjen till och med?
Bestäm dig för när du ska vara på skärm och ej. Extra viktigt efter arbetstid. Fokus på nära och kära eller skärmen? Kanske totalt skärmfritt/datafritt efter jobbet, eller bara mellan 20-20.15?
Sätt av ostörd tid där du kan få ro att planera för dina långsiktiga mål, både privat och arbete. Sätt delmål och fokusera på dem framför korta kickar.
Följ upp dina delmål. Unna dig att stanna upp och reflektera. Hur går det för mig? Hur mår jag? Vad behöver jag göra mer av/mindre av för att nå mina mål?
Valet är helt och hållet ditt. När ska kranen med all info vara på? När ska den vara av?
Therese Hoveman
Ledarutvecklare och fokusgenerator