Situationsinriktad ledarutveckling för hela organsationen.

Dags för personligt bokslut 2019!

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Varför tar vi oss inte tid till reflektion?

Att det enbart skulle handla om tid och prioriteringar är att famla i dimman. Vi har mött hundratals chefer som plikttroget satt av tid i kalendern till “egentid och reflektion”, men som om och om vittnar om att tiden mystiskt försvunnit. Likt högerstrumpan i tvättmaskinen. Högerstrumpans öde är fortfarande olöst, men vad gäller chefens egentid kan vi se ett tydligt mönster. Tiden har inte upplösts i tomma intet. Den har oftast försvunnit på något av följande sätt:

1) Du har tillåtit någon annan att sno din reflektionstid. Utan något direkt motstånd…
2) Du har själv sett till att något annat klämts in på denna tid. Ett semi-akut mail eller liknande…

Hur kan detta komma sig? Om och om igen? Efter att ha grävt i frågan finns det några olika spår. En del tycker att det känns lite “fånigt” att sitta där och inte riktigt veta vad man ska göra när man reflekterar. En del tycker att det känns som att man smiter från verksamheten och inte riktigt “producerar något” . Dessutom är det många som har försökt, men inte fått till det och då har självförtroendet fått sig en knäck. Inte så konstigt att just tiden för reflektion försvinner ur almanackan.

Lättare att reflektera när du vet var du ska reflektera över

Vi böjar med det första och säkerställer att du får tips på underlag så att du vet vad du ska reflektera kring.

Här kommer några tips kring vad ett personligt årsbokslut kan innehålla:

  1. Beskriv årets höjdpunkter. Privat och arbete
  2. Stolpa upp årets bästa beslut
  3. Vilka nya lärdomar och insikter tar du med dig från året och vad har de betytt för dig. Privat och arbete
  4. Nämn tre relationer som givit dig extra näring under året. Privat och arbete
  5. Gör din egen hållbarhetsredovisning. Hur har din hälsa utvecklats under året?
    Hur har du tagit hand om dig själv mentalt och fysiskt?
  6. Vilka har varit dina största utmaningar under året? Hur har du tacklat dem?
  7. Allt det som du känner att du skulle gjort annorlunda samlar du till en egen “Parkeringsruta”. Denna kan du sedan gå igenom när det är dags för att sätta årsmålen för 2020


För dig som går/gått programmet Situationsinriktat Personligt Ledarskap och har tillgång till Livsträdet har du även detta som stöd i din reflektion. I Livsträdet har du tecknat ner vad som är viktigast för dig, vad du vill och vilka mål du har. När det är dags för bokslut går du igenom varje del och stämmer av. Hur har jag levt efter mina värderingar? Är jag på väg mot min vision? Gör en ny nulägesskattning och se din utveckling inom varje livsområde – arbete och privat. Reflektera kring din egen utveckling inom varje område.

Tricket är att du innan reflektionstiden bestämt dig för VAD du ska reflektera kring. Att bara sitta med ett tomt papper eller en iPad blir för flummigt och svårt. Hoppas att detta hjälpt dig till att komma ett steg närmare kvalitativ reflektionstid och ett stärkande bokslut för 2019.

Vad är poängen med att reflektera?

För att ovanstående ska bli verklighet behöver du ser en personlig nytta i att reflektera. Utan den spelar det ingen roll hur många verktyg och tips du får. Några positiva effekter du kan förvänta dig är att det hjälper till att bryta upp gamla invanda mönster och “hjulspår”. Det är lätt att bara köra på, men för att hänga med idag behöver man hålla sig ständigt uppdaterad och under utveckling. Lätt annars att man missar något som krävs för att kunna applicera nya arbetssätt, tekniker, konstellationer, krav…Här gäller det dock att ha stannat upp och tänkt till kring vilka spår du ska dra upp/följa och varför.

Dessutom ger reflektionen en tydlighet i ditt nuläge och det behöver du veta för att nå dit du vill i framtiden. Precis som i segling. Svårt att segla till Orust om du inte varifrån du utgår. Och att din reflektionstid inte skulle vara produktiv är en ordentlig tankevurpa. Det är precis tvärtom. För att bli produktiv och effektiv behöver du stanna upp och slipa på dina färdigheter och verktyg. Precis som skogshuggaren som behöver gå undan emellanåt för att slipa yxan. 

Viktigast av allt är att du finner dina skäl och din nytta till att reflektera.
Först då blir det en naturlig del i din vardag.

Lycka till med ditt bokslut!

Therese Hoveman

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Veronica Terning

Veronica Terning

FOB-COACH OCH ADMINISTRATION

NPF-coach och Administratör med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Veronica jobbat med och omkring människor. I rollen som undersköterska inom psykiatrivården och som samtalsledare inom Attention – en förening inriktad på Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF). Idag utbildad och certfierad inom Posive Psychology (IPHM – International Practioners of Holistic Medicine).

Intresset för psykisk (o)hälsa och Neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF) har funnits med sedan barnsben då det funnits i familjen samt att hon själv har en adhd-diagnos och en egen utmattningsdiagnos i bagaget. Idag har hon utvecklat strategier och rutiner som gör att hon har ett bra liv och snarare kan dra fördelarna av att ha sin ”extra motor”.

Med sin breda kunskap och erfarenhet ser Veronica stora möjligheter i att utveckla ungdomar med psykisk ohälsa och Neuropsykiatrisk diagnos så att de kan få hitta trygghet i sig själv, utveckla ett starkt personligt ledarskap och kunna ta sig ombord till ett fungerande arbete. Samtidigt kommer Veronica supporta arbetsgivare och ge dem den kunskap och de verktyg som de behöver för att på bästa sätt kunna möta och leda dessa ungdomar rätt till ett hållbart arbetsliv.

Veronica ser alla människors lika värde och hon söker lösningar framför hinder. Hon strävar alltid efter att skapa långsiktiga varaktiga relationer och du kan förvänta dig en person som möter dig med stor nyfikenhet, medkänsla och vilja att göra skillnad.

På fritiden umgås Veronica med sin familj, fixar i trädgården och i växthuset, bakar eller gör något annat kreativt som får hjärnan att vila ett tag. 

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter