Den finaste gåvan?

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Det bästa i livet är gratis

Nu var min tanke inte att förbanna konsumtionen på något vis. Det lämnar jag till någon annan. Däremot vill jag påminna oss alla om att det bästa i livet faktiskt är gratis. Och det vet vi ju. Men, oavsett ansats nu inför juletid, tänkte jag uppmana oss alla, var och en, att bli än lite mer vänliga, lyhörda och lysedda (?) till vår omgivning.

Tyngden i att bli bekräftad och sedd

Har du någon gång känt hur du vuxit fem centimeter, i längd och i hjärtomfång, bara genom att någon har uppmärksammat dig lite extra? Att någon tagit sig tiden och stannat upp för att ge dig den där fina gåvan. Den där bekräftelsen? Jag själv älskar beröm och vänliga ord. Det kan göra en hel dag. Det räcker med att någon säger “vilken fin tröja du har”, “tack för att du hjälpte mig” eller “vilket tänkvärt nyhetsbrev du skickade häromdagen. Tack!”. 

Att lyssna efter det stärkande

Då jag misstänker att även du är en person som gillar uppmärksamhet och vänlighet (för det ligger nämligen i människans grundläggande natur) tänkte jag fråga. Vilka komplimanger och vänliga ord har du tagit del av den senaste veckan? Inte ett ljud? Är det verkligen sant? Kanske har det varit en dålig vecka och du inte varit ditt allra bästa jag. Det är okej. Men då blir det heller inte några berömmande ord eller klappar i ryggen. Däremot är jag helt övertygad om att du fått ett par positiva puffar om du skött dig. Det märkliga är dock att just dessa positiva budskap snappar vi sällan upp lika starkt som det negativa (eller det som vi inbillar oss är negativt). Med detta vill jag ha sagt – har du tränat upp dina öron, ögon och sensibla organ till att ta emot beröm?

Ta dig själv på allvar och säg TACK!

Det verkar finnas lite kulturella inslag som gör det svårt för svensken att säga “Tack!” till en komplimang. Är det kanske Jante som fortfarande spökar? Det är dock superviktigt att säga “Tack!” till den som ger dig beröm. För den som ger dig beröm ger dig en fin gåva, och om du då inte säger tack, så är det faktiskt lite ohyfsat. Dessutom är det viktigt att du tar dig själv på allvar och verkligen ger dig det där berömmet och landar det inuti dig själv. Att vara vänlig och snäll mot sig själv är det bästa du kan göra. Det i sig föder positiva spiraler. Det blir ännu lättare att själv vara vänlig mot andra? 

Vem vill du ge den finaste gåvan?

Vem (eller vilka) har betytt extra mycket för dig under 2017? Vad sägs om att ta tillfället i akt och ge den personen den finaste gåvan man kan få? Bekräftelse! Bekräftelse på att han/hon är viktig. Jag tycker om dig. Jag har sett dig. Jag är tacksam för det du har gjort för mig. Ge ett kvitto! Är du otränad i att ge beröm och det känns lite konstigt så är det bara att börja att testa i liten skala. Som att lära sig att cykla eller att simma. Läskigt och svårt i början. Sedan går det av sig själv och känns hur naturligt som helst. 

Värm upp julen runt omkring dig

Att uppmärksamma de vi känner är en sak, men jag vill även slå ett slag för att uppmärksamma andra, okända, som du möter i vardagen. I affären. På gymmet. På bilbesiktningen. Finns det någon som skulle bli glad över om du visar på extra lyhördhet och “lyseddhet”?  Häromdagen var jag på IKEA och det var ej tjej som hade köpt för mycket prylar. Jag kunde se hur hon kämpade för att få in alla sakerna i bilen och igenkänningsfaktorn var hög. Jag gick fram och frågade om hon ville ha hjälp. Hon såg först chockad ut, sedan glad och lättad. Det tog fem minuter och sedan kunde hon puttra iväg i en fullpackad Mini Cooper. Hennes spontana kram och en önskan om en god jul, gjorde min eftermiddag. Jag blev varm i själen. Körde extra lugnt hem i rusningstrafiken. Bemötte mina barn och min man med extra harmoni. Harmoni som varade åtminstone i två timmar.

Genom att ge det där lilla oväntade sätter du igång små fina positiva spiraler. Du ger det som vi människor djupt där inne så gärna vill ha och behöver. Att bli sedd!

Själv har jag satt som attitydmål 2018 att bli ännu bättre på att visa uppskattning. Dessutom kommer jag att jobba med att inte bara visa uppskattning för insatser som görs, utan även för egenskaper som personen är.  Det är så lätt att bara bekräfta saker som personen gjort. Till exempel: Vad bra att du gjorde detta! Tack! Medan beröm som även inkluderar individens egenskaper tar ännu djupare, som: Vad fint av dig, att du gjorde detta för mig. Du är verkligen uppmärksam och hjälpsam. Tack!

Och till dig som läst detta ända hit vill jag säga…Tack! Tack för att du gav av din tid.  Tid till att läsa och ta del av mina ord. Du är en fantastisk person som visar dig vara öppen för ständigt lärande. Som reflekterar. Och som säkerligen redan idag kommer att visa extra uppskattning för en person i din närhet.

Det är precis sådana som du som denna värld behöver. 

Jag önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt! 

Therese Hoveman
Insiktsgenerator och Homo sapiens med bekräftelsebehov

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Elle Hoveman

Elle Hoveman

KOORDINATOR UNGA PROFESSIONELLA OCH MARKNADSFÖRING

Stolt ambassadör för Future On Board - Young Professionals

Efter att ha gått programmet “Jag leder mig själv – anpassat för Unga Professionella!” utvecklade jag mitt sätt att tänka och jag förstod att min framtid ligger i mina händer. Att allt jag tänker och gör påverkar hur det går för mig. Det skapar också trygghet eftersom jag kan välja och att det är upp till mig hur jag vill forma mitt liv och min framtid.

Det är därför fullt naturligt för mig att vara behjälplig när vi arbetar med unga inom Future On Board. Jag är med och fixar mycket bakom kulisserna och jag säkerställer att programmet har ett innehåll och ett språk som passar den yngre generationen. 

Jag är mycket intresserad av färg och form, så jag har även en roll i att vara delaktig i framtagningen av marknadsföringsmaterial inom Future On Board.

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i 15 års tid utvecklat ledare och organisationer. Många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter