Du är inte utbränd. Möjligen vidbränd.

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Om du kan läsa denna texten är du inte utbränd. Resonemanget nedan berättar varför.

Utbränd VS Utmattad

Utbränd. Det har blivit en vedertaget begrepp. Jag har felaktigt använt begreppet själv. Men någon vänlig själ (kommer tyvärr ej ihåg vem) korrigerade mig och sa att det inte kunde vara utbrändhet som jag relaterade till. För när något är utbränt, då har det blivit till aska och ifrån aska kan inget liv återuppstå. Åtminstone inte i detta jordelivet. Vi ska dock vara korrekta i sammanhanget. Visst kan man bli utbränd av långvarig stress, press och utmattning. Så illa att den fysiska kroppen inte orkar mer och läget blir oåterkalleligt, men det jag menar är att vi många gånger säger utbränd fast vi snarare menar utmattad och “vidbränd”. 

Vägen fram

I mitt arbete som ledarutvecklare ingår det att hjälpa och stötta individer i arbetslivet och varje månad träffar jag åtminstone några som är på väg mot utmattning eller som har trillat över gränsen. När så sker är det vanligt att vi pratar om utbrändhet, men så länge individen andas och är uppe på benen så handlar det snarare om utmattning. Därifrån kan vi alltid finna en väg framåt till liv igen. Det är inte kört. Det är inte aska. 

Bara genom att tänka över ordvalet har jag märkt att det hjälper. En stor del till finna en väg framåt handlar om att återerövra hoppet. Hopp om att det faktiskt går att få ett fungerande liv. Begreppet utmattning ger indikationer på att det går att komma upp på banan igen och samtidigt ger ordet en delförklaring till vad som har hänt. Det signalerar att något tokigt har pågått under en längre tid, så länge att individen ej längre orkar stå emot. Kropp och knopp har mattats av. Begreppet signalerar även att det finns en möjligt väg framåt. Att det är ett tillfälligt stadium. Jag brukar även här vara försiktig med att säga “en väg tillbaka” för det är sällan att vi kommer tillbaka till den som vi en gång var. På gott och ont.

Ingen universaldiagnos

Det handskas tyvärr ganska ovarsamt med just denna typ av diagnos och allt som ofta leder diagnoserna till en förödande passivisering av individen. Jag har själv upplevt den och de flesta jag möter har fått samma recept. En cocktalil bestående av halvrisig KBT, anti-depressiva och ångestdämpande. Det kan absolut vara det som är nödvändigt i många fall – men förödande för många om det får pågå för länge. För att komma på rätt köl behöver man vara klar i knoppen och det behövs energi för att kunna inleda uppbyggnadsfasen. Det som fick mig på rätt väg och det som fört mina klienter framåt är nya klara tankemönster och nya ageranden. Samtalen och påfyllnaden av verktyg för att kunna leda mig själv har många gånger varit nyckeln till långvarig stabilitet och hållbarhet. Dessutom behöver man arbeta med individens hela arena. I första hand det egna jaget, men sedan även se över hur det ser ut för övrigt. Till exempel: Arbetet och villkoren där. Ledningsstrukturen på arbetet. För studenter – studiemiljön och supporten där. Den sociala strukturen (familj, släkt och vänner). Gamla invanda kanske ärvda mönster?  Val av fritidssysselsättning och en rad olika parametrar till. Varje människa är unik. Vägen framåt borde därför också vara unik och individanpassad.  

Sällan en quick fix

En annan sak som är gemensamt mellan alla de jag mött (inklusive mig själv) är att det är en lång process för att nå stabilitet. Här är företagshälsovården och psykiatrin otåliga många gånger. Det finns inte tid till samtal och stöd över längre tid. Missar du dessutom en tid eller något hamnar mellan stolarna kan det få fatala konsekvenser. Utmattade individer behöver kontinuitet och trygghet. De har inte krafter till att kriga för att få vårdspiralen att funka. Jag vill verkligen inte lägga någon skuld på någon eller något. Jag vill bara uppmuntra till att zooma ut och försöka att se en större bild. Lösningen hänger sällan i en solitär tråd utan den är en mix av en rad olika faktorer och det tar enorm kraft för individen att bygga upp detta och det är många gånger en flerårig process. Precis som vi får ärrbildning av fysiska sår, får vi mentala sår som behöver läka och ärren gör sig många gånger påminda. Inte allt för sällan verkar vägen fram bli till en livslång balansakt. Därmed inte sagt att det enbart är av ondo. Rätt uppbyggt kan det ge helt nya egenskaper som; ökad lyhördhet, mod och en sensivitet som är en stor tillgång i dagens intensiva och många gånger okänsliga samhälle.

Ett högt fall för de “starka och duktiga”

Något som också har observerats är att det många gånger är de högpresterande och “starka” som drabbas av det tyngsta fallet. Ibland kan du inte ana det på ytan. De tänker allt som oftast att de minsann ska klara och reda upp även detta. Individen har ofta ett mantra för sig själv… “snart blir det bättre” och “jag ska bara…”. Till slut säger kroppen stopp! Många gånger har kroppen signalerat redan innan, men har man inte trillat igenom golvet fullständigt så tar du inte signalerna på allvar. Några av signalerna kan vara minnesluckor, häftiga humörsvängningar, likgiltighet, aggressivitet, gråtmildhet, ångest och fysiska åkommor såsom utslag, hjärtat rusar, tryck över bröstet och stelhet i olika kroppsdelar som nacke, rygg och skuldror. Har du några av dessa symptom eller känner någon som har dem är det dags att göra något. Kroppen är en levande organism och kommer liksom grässtrået att ge vika om det utsätts för alltför hård påfrestning. Oavsett grästyp.

Vad kan du göra?

Känner du att du har symptom själv. Sök hjälp. Sök tills du finner den hjälp som du tror på och som du känner hjälper just dig. Känns det inte rätt – sök ny hjälp. Det tar kraft, jag vet, men håll ut. Ta ett steg i taget. Det finns bra hjälp att få. Står du bredvid och har någon i din närhet – stötta individen till att söka professionellt stöd. Många gånger kan man komma långt genom att bara finnas till hands, men oftast behövs professionell hjälp. Det kan vara en lång och tung väntan tills man hittar rätt, men varje dag kommer individen närmare en lösning.

Therese Hoveman
Ledarutvecklare – med missionen att vi ska må bra och samtidigt kunna prestera på topp (när så behövs)

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Elle Hoveman

Elle Hoveman

KOORDINATOR UNGA PROFESSIONELLA OCH MARKNADSFÖRING

Stolt ambassadör för Future On Board - Young Professionals

Efter att ha gått programmet “Jag leder mig själv – anpassat för Unga Professionella!” utvecklade jag mitt sätt att tänka och jag förstod att min framtid ligger i mina händer. Att allt jag tänker och gör påverkar hur det går för mig. Det skapar också trygghet eftersom jag kan välja och att det är upp till mig hur jag vill forma mitt liv och min framtid.

Det är därför fullt naturligt för mig att vara behjälplig när vi arbetar med unga inom Future On Board. Jag är med och fixar mycket bakom kulisserna och jag säkerställer att programmet har ett innehåll och ett språk som passar den yngre generationen. 

Jag är mycket intresserad av färg och form, så jag har även en roll i att vara delaktig i framtagningen av marknadsföringsmaterial inom Future On Board.

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i 15 års tid utvecklat ledare och organisationer. Många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter