Vad ska du göra i sommar? Och inte?!

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Vad ska du göra i sommar? Och inte?!

Kom ihåg att ta ett depå-stopp då och då

Det är inga problem att i omgångar tuta och köra för fullt, så länge vi låter knoppen och kroppen får vila emellanåt. Här har sommarsemestern och de andra andhålen i vardagen en viktig funktion. Precis som racerbilen behöver gå in i depå för att ladda om behöver vi också ta oss tid till återhämtning, reflektion och okontrollerad slöhet.

Att vi är av naturen komna medför vissa begränsningar och det liv som vi lever idag har människan inte hunnit anpassa sig till varken fysiskt eller psykiskt. Därför behöver vi vara extra vaksamma på var våra gränser går och se till att vi får det som vi behöver för att må bra – både på kort och lång sikt. Vi har inte de reservdelar som en racerbil har tillgång till…fast vi ibland tycks leva som om vi hade det?

Låt hjärnan få vila

Alla de intryck och saker som hjärnan ska processa har vi evolutionärt inte hunnit anpassa oss till och det är därför extra viktigt att låta hjärnan få vila emellanåt från alla intryck. Här kan det ibland vara svårt att komma på hur jag ska åstadkomma detta. Ett sätt att ta reda på det kan vara att  “backa bandet”. De dagar du känner dig trött och mentalt slutkörd, backa bandet och se vad du har gjort de dagar innan du körde slut på dig. Vad gjorde du? Vad gjorde du inte? Lär känna dina egna mönster och hitta det du behöver göra för att ge din hjärna en välbehövlig paus. I sommar och även framöver.

Hjärnan gillar fysisk aktivitet

Samtidigt som kroppen också behöver vila ska vi komma ihåg att hjärnan älskar och behöver fysisk aktivitet för att må bra och stärka sig. Det behöver inte vara några Hulken-övningar utan bara klassisk motion och rörelse där pulsen får komma upp och hjärtat få pumpa. Passa på att göra sådant som du tycker är kul eller iallafall mindre tråkigt. Har du inte redan en motionsform som du trivs med så är sommaren ofta en perfekt period för att testa på olika aktiviteter. Padel? Löpning? Långa promenader? Cykling? Simning? Hjälpa grannen att renovera och riva väggar? Friskis och Svettis på stranden? Samtidigt som du klargör för dig själv vilken aktivitet du trivs bäst med behöver du också lära dig vilken typ av vila som passar dig bäst. Fysisk som mental. På detta sätt kan vi hitta våra “depå-stopp” och säkerställa att vi finner en god balans där vi både kan ösa på, men också ta nödvändiga pauser. 

Så…Vad ska du INTE göra i sommar?

Så min sommarhälsning till dig handlar just om denna fråga. Vad är det du inte ska göra i sommar? På vilket sätt ska du tillåta dig att ladda dina batterier och ge din hjärna och kropp välbehövlig återhämtning?

Mitt löfte till mig själv ser ut så här:

1) Jag ska inte stressa runt och sätta alla andras behov före mina egna. Jag ska få till minst 1h fysisk aktivitet per dag. MTB-cykling, styrketräning och fjällvandring
2) Jag ska inte förknippa målandet av vår stuga som en prestation utan som en meditativ övning. Jag ska måla när jag känner för det och låta tankarna vandra fritt
3) Jag ska inte mobil- och mailknarka under semestern. Bara vittja den tre gånger per dag under semestern. Morgon, lunch och kväll
4) Jag ska inte känna mig onyttig när jag ligger i soffan. Vet att jag klarar det när jag tänker att jag gör det som en målinriktad och nyttig aktivitet. Vrickat men sant!

Med denna sommarhälsning tar jag nu semester och jag önskar dig en fin och härlig sommar!

Jag är tillbaka igen vecka 33.

Vi ses!

Therese Hoveman

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Elle Hoveman

Elle Hoveman

KOORDINATOR UNGA PROFESSIONELLA OCH MARKNADSFÖRING

Stolt ambassadör för Future On Board - Young Professionals

Efter att ha gått programmet “Jag leder mig själv – anpassat för Unga Professionella!” utvecklade jag mitt sätt att tänka och jag förstod att min framtid ligger i mina händer. Att allt jag tänker och gör påverkar hur det går för mig. Det skapar också trygghet eftersom jag kan välja och att det är upp till mig hur jag vill forma mitt liv och min framtid.

Det är därför fullt naturligt för mig att vara behjälplig när vi arbetar med unga inom Future On Board. Jag är med och fixar mycket bakom kulisserna och jag säkerställer att programmet har ett innehåll och ett språk som passar den yngre generationen. 

Jag är mycket intresserad av färg och form, så jag har även en roll i att vara delaktig i framtagningen av marknadsföringsmaterial inom Future On Board.

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i 15 års tid utvecklat ledare och organisationer. Många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter