Att leda sig själv i kris. Verktyg 1 – Tillbaka till rötterna!

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Eftersom det inte alltid är så lätt att vara så där “positiv och på” tänkte jag finnas här lite extra just nu och boosta dig så att vi tar oss fram tillsammans. Balanserat, tryggt och starkt!

Är du redo för verktyg nr 1? 

Verktyg nr 1. Tillbaka till rötterna.

I Situationsinriktat Ledarskap arbetar vi med en struktur som knyts upp kring “Livsträdet” och där jobbar vi bland annat med dina Värderingar. I Livsträdet symboliseras dina Värderingar genom rötterna. Utan friska och starka rötter (Värderingar) kan trädet aldrig växa sig stark och det står ej heller stadigt när det stormar (krisar)… därför är det extra viktigt att du i stunder som dessa vet vad som är viktigast i ditt liv och vad som tillför dig värde (respektive inte).

Steg 1. Katalysera fram dina tre grundläggande värderingar. (Har du redan dina tre värderingar på plats – gå direkt till steg 3).Värderingarna ska spegla det som är livsviktigt för dig för att du ska må bra.

Steg 2. Säg att du kommer fram till: Familj, må bra, kärlek, utveckling, tilltro och trygghet. Försök nu att klustra dem så att du kommer fram till just tre värderingar. Familj kanske kan läggas in under både kärlek, trygghet och må bra till exempel? Tilltro kanske kan läggas in under trygghet eller tvärtom? 

Steg 3. Skriv upp hur du ska leva efter dessa värderingar just nu och försök att formulera konkreta mål kopplat till varje värdering.

Exempel: Du har kommit fram till att “Må bra” är en viktig värdering. Skriv ner vad du kan och vill göra för att du ska må bra. Skulle kunna vara “Jag ska träna fyra gånger i veckan minst 1 h”, “Jag ska gå 10 000 steg varje dag” eller “Jag ska lära mig yoga”. Skriv sedan ner mål hur du aktivt kan bidra till att andra i din närhet mår bra. Exempelvis: “Jag ska ut och gå med min granne varje dag (såklart med distans just nu…)”, “Jag ska ringa min mamma varje dag och kolla hur det är med henne”, eller “Jag ska anordna utegympa för grannarna en gång i veckan”.
Fortsätt med att formulera mål även för de andra två värderingarna som du tagit fram.

Steg 4. Välj ut ett mål från varje värdering och uppfyll de målen under kommande vecka!

Steg 5. Välj ut ett nytt mål från varje värdering och uppfyll de målen under en vecka osv…

På detta sätt får du kontrollen över ditt liv och det som är viktigt för dig, för vi ska komma ihåg – vi mår som vi tänker och ingen eller inget kan få dig ur balans så länge du inte ger tillstånd till det!

Du som går programmet Situationsinriktat Personligt Ledarskap (SPL) och har tillgång till den digitala utvecklingsplattformen Livsträdet – förfina innebörden av dina Värderingar och lägg in de konkreta målen under “Mål” i den kategori som är mest passande. Det som finns nedskrivet blir starkare och tydligare och mer troligt att vi brukar allvar kring. Lycka till! 

Behöver du hjälp med att få fram dina värderingar – hör av dig så hjälper jag dig!

Skulle du behöva support i något annat avseende just nu eller du känner någon annan ledare som skulle behöva så får du lova att höra av dig!

Situationsinriktad Ledarutvecklings ledord har aldrig känts mer aktuella…

Tillsammans gör vi skillnad och sprider positiva ringar. På riktigt!

Therese Hoveman

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Elle Hoveman

Elle Hoveman

KOORDINATOR UNGA PROFESSIONELLA OCH MARKNADSFÖRING

Stolt ambassadör för Future On Board - Young Professionals

Efter att ha gått programmet “Jag leder mig själv – anpassat för Unga Professionella!” utvecklade jag mitt sätt att tänka och jag förstod att min framtid ligger i mina händer. Att allt jag tänker och gör påverkar hur det går för mig. Det skapar också trygghet eftersom jag kan välja och att det är upp till mig hur jag vill forma mitt liv och min framtid.

Det är därför fullt naturligt för mig att vara behjälplig när vi arbetar med unga inom Future On Board. Jag är med och fixar mycket bakom kulisserna och jag säkerställer att programmet har ett innehåll och ett språk som passar den yngre generationen. 

Jag är mycket intresserad av färg och form, så jag har även en roll i att vara delaktig i framtagningen av marknadsföringsmaterial inom Future On Board.

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i 15 års tid utvecklat ledare och organisationer. Många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter