Att leda sig själv i kris. Verktyg 2 – Framtiden är inte inställd

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Som utlovat tänkte jag finnas här lite extra just nu så att vi tar igenom det här tillsammans. Denna gång tänkte jag att vi skulle titta på ett mycket lömskt fenomen i vår mentala värld – förväntningar! De som kan få oss att ligga vakna, längta och räkna ner timmarna. Samtidigt kan de få oss att tappa allt – hopp och riktning och göra livet extra tufft för oss. Verktyg 2 lär oss mer om detta. 

Redo?

Verktyg nr 2. Framtiden är inte inställd

Inom motivationsteorin är det bevisat att vi människor behöver mål och mening för att känna oss motiverade och känna hopp inför framtiden. Det är därför som vi ledarutvecklare uppmuntrar dig till att utkristallisera dina drömmar, vision och mål.

När vi sedan jobbar i linje med önskade riktning fylls vi av stolthet och tillförsikt. Inte allt för sällan skruvar vi upp våra drömmar och mål. Jag litar på mig själv och törs därmed våga ta lite extra och kanske drömma ännu lite större. Så långt är allt toppen! Precis som det ska vara! 

När vi får oväntat besök

Men…det vi behöver ha med i kalkylen när vi jobbar med vår personliga utveckling är att livet inte alltid kan gå som på räls mot den framtid som vi har målat upp. Vi ska självklart sikta på det vi önskar och vill och göra allt som krävs för att nå dit, men att ta det för givet och ha en förväntan om att allt ska slå in är inte realistiskt eller hälsosamt.

En del hinder som kommer i vår väg är tillfälliga och allt de gör är att de förlänger tiden tills vi når vårt mål. I det fallet gäller det att ha tålamod och jobba vidare så gott det går. Många gånger kan det kräva att vi tar alternativa vägar fram till målet. Har du en sådan situation och inte kommer på vilka vägar du kan ta är tipset att du ser till att omge dig med personer i din närhet som kan hjälpa dig att få fram idéer till alternativa vägar. Går det till exempel inte just nu att sälja flygresor så gäller det att snabbt ställa om och hitta något annat gångbart att sälja och göra…

Svårare blir det när ett hinder verkligen sätter fullt stopp för en dröm eller ett mål. T ex om du strävat efter att bli pilot, men inte kan bli det på grund av att du inte fick klartecken på syntesten. Då går det inte att ta några alternativa vägar framåt till att just bli pilot. I sådana fall gäller det att söka nya mål och drömmar framåt och söka efter det som kan vara möjligt! 

Framtiden är här och den kommer

I båda fallen ovan finns det en framtid som väntar även om det inte blev det som initialt hade tänkt oss. Det vi behöver lära oss är att vi inte fullt ut kan regissera den! Och att det är något vi måste acceptera. Därför bör vi även vara lite försiktiga med just förväntningar, för i dem ligger en tanke om att vi ska få det som vi förväntar oss…och det ska gärna bli det sättet som vi tänkt. Om vi inte vill riskera att hamna där är det bättre att försöka att leva i det berömda nuet och fokusera på att vara tacksam och glad för allt det som finns här och nu! Samtidigt som vi jobbar så gott vi kan mot våra mål. Men vi tonar ner våra förväntningar…Då kommer framtiden att komma och den är inte “inställd” eller på “paus”. Det känslotillstånd som många vittnar om just nu.

Framtiden kommer och den ligger i varje minut som vi har framför oss. Den kanske inte blir exakt som du har förväntat dig, men den kommer och ju mer vi accepterar att vi inte kan regissera den – desto bättre kommer den att bli.

Avslutar författaren Stig Johansson citat ur hans kända dikt Förlusten.
“Alla dessa dagar som kom och gick. Inte visste jag att de var livet”. 

Stay home and stay safe så hörs vi snart igen!

Tillsammans gör vi skillnad och sprider positiva ringar. På riktigt!

Therese Hoveman

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Elle Hoveman

Elle Hoveman

KOORDINATOR UNGA PROFESSIONELLA OCH MARKNADSFÖRING

Stolt ambassadör för Future On Board - Young Professionals

Efter att ha gått programmet “Jag leder mig själv – anpassat för Unga Professionella!” utvecklade jag mitt sätt att tänka och jag förstod att min framtid ligger i mina händer. Att allt jag tänker och gör påverkar hur det går för mig. Det skapar också trygghet eftersom jag kan välja och att det är upp till mig hur jag vill forma mitt liv och min framtid.

Det är därför fullt naturligt för mig att vara behjälplig när vi arbetar med unga inom Future On Board. Jag är med och fixar mycket bakom kulisserna och jag säkerställer att programmet har ett innehåll och ett språk som passar den yngre generationen. 

Jag är mycket intresserad av färg och form, så jag har även en roll i att vara delaktig i framtagningen av marknadsföringsmaterial inom Future On Board.

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i 15 års tid utvecklat ledare och organisationer. Många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter