Situationsinriktad ledarutveckling för hela organsationen.

Att leda sig själv i kris. Verktyg 3 – Vad ser du?

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

För att bidra med extra energi under denna tid lovar jag att finnas här och försöka bidra med det jag kan. Dels för att det är en naturlig del i mitt arbete som ledarutvecklare, dels för att jag tror att vi är många som kan behöva lite konkreta verktyg och en extra “boost” lite då och då för att orka hålla ut.

Vad säger du? Ska vi se vad nästa verktyg har att ge?

Verktyg nr 3. Vad ser du?

Titta på bilden ovan. Vad ser du? De flesta brukar svara “En hockeymålvakt” eftersom det är han som tar upp en större del av bilden. Har du skridskorna på och är i anfall så kanske du ser något annat..Luckan uppe till höger! Där finns det gott om plats till att placera en puck! 

Samma sak är det i vår vardag. Vi har en tendens att stirra oss blinda på alla hinder istället för att fokusera på möjligheterna. Om anfallaren hade tänkt på hockeymålvakten hade det förmodligen inte blivit något mål. Eller vad tror du?

Hinder finns det gott om. Om du vill.

Om det fanns en årlig global tävling, “Se så många hinder som möjligt” skulle miljontals människor kunna ställa upp och fajtas om en mästartitel. Det ligger tyvärr i mångas natur, att automatiskt fokusera på hindren vilket vi tittade på i verktyg 2, men de tåls att upprepas.

Vår hjärna vill gärna att vi att undviker faror och kan vi ta den enkla vägen ur saker och ting så gör vi gärna det. Det ger oss ett kortsiktigt lugn och vi slipper anstränga oss! Vi slipper tänka till. Vi följer flocken och tar inga nya utmanande vägar osv. Så…vill du vinna ovan nämnda mästartitel är det bara att du låter de automatiska funktionerna i hjärnan styra. Hindren kommer med enkel automatik att radas upp framför dig och du kommer knappt att behöva anstränga dig.  

“Det är väl ingen idé att ringa nya kunder nu? Marknaden är väl stendöd!”
“Vad synd att det regnar..hade tänkt jogga…ju”.
“Det finns inget jobb för mig…arbetslösheten skenar ju”.

Och ja, du kommer att få RÄTT!

Nej – du kommer inte att få några nya kunder, för du gav dem ju inte ens chansen.
Nej-det gick uppenbarligen inte att jogga i regnet.
Nej-det fanns inga jobb till dig. Du har ju inte ens sökt något eller tittat på alternativ.

Möjligheter finns det också gott om. Om du vill.

Utan att ha några som helst belägg påstår jag att det är fler som fokuserar på hinder än på möjligheter. För det ligger i människans grundnatur att vilja låta hjärnan styras via de automatiska impulserna. Alternativet kräver nämligen mycket utav oss. Ansträngning, mod, uthållighet, klurighet, driv… De egenskaper som alla framgångsrika lyfter fram som de centrala när de får frågan “Jaha…och vad är det för hemlighet som gjort dig så framgångsrik då? Vilket Universitet eller super-egenskap har du som inte vi andra har?”. I de allra flesta fall svarar dessa individer att de lika grundlata och normalbegåvande som de flesta, men att de idkat lite mer disciplin, testat lite fler olika alternativ, misslyckats lite oftare, kämpat lite hårdare och tagit råd och stöd på vägen.

Beakta din multipliceringseffekt

I Coronatider finns det MASSSSSSOOOOOR av hinder att fokusera på om du vill. Både privat och i arbetet. Skulle uppslagen tryta är det bara att slå på nyheterna eller surfar runt bland lite suspekta sociala kanaler. Media har som huvuduppdrag att fokusera på nyheter som kan få oss ur balans och sett till deras uppdragsbeskrivning gör det ett synnerligen gott arbete just nu.

Att söka efter de goda exemplen och trigga igång det “möjlighetsbaserade-synfältet” kan därmed vara lite extra svårt just. Plus att det, som sagt, kräver mycket mera ansträngning och idérikedom av oss. Det kommer dock helt klart vara värt mödan. Ditt val av “glasögon” kommer att få stora effekter på hur denna resa artar sig framåt för dig och för dem i din närmaste omgivning.

Säger du att vi bör fokusera på “målvakten d.v.s hindren” så kommer vi att göra det. Vi litar ju på dig! Är du dessutom chef finns risken att jag lyssnar extra noga på dig och tar in dina okulära besiktningar som sanningar. Till exempel om du säger eller skriver: 

“Det kommer att bli tufft nu!”
“Marknaden viker och vi får räkna med stora förluster. Därför måste ni nu…”
“Förstår att alla tycker att detta är jättejobbigt och tungt…det tycker jag med…”
“Alla kämpar med samma sak i branschen…”
Osv…

Ingen säger de där sakerna för att man medvetet vill skada någon. De flesta som trampar runt här på vår planet vill det bästa för sig själv och för sin omgivning. Man vill väl. Man vill att omgivningen ska ta läget på allvar och agera. Man vill skydda andra från besvikelser…men det blir så DUBBEL-FEL. Negativitet och hot – förlamar och förpestar. Varje chans till “mål” går om intet!

Var därför extra observant i dessa tider på:
1) Ditt val av “glasögon”. Ska du fokusera på hinder eller möjligheter?
2) Hur du kommunicerar med din omgivning. Vill du att de ska må bra och komma till positiv action – välj en kommunikationsstil som är inriktad på det.

Se omkodade exempel nedan:

“Det kommer att bli tufft nu!” omkodas till “Vi befinner oss i en mycket utmanande situation. Därför är det extra viktigt att vi nu fokuserar på möjligheter, lösningar, alternativ, nya vägar… Vi i ledningen jobbar på dessa spår “A,B och C” och vi förväntar oss att ni gör det samma fast med fokus på era respektive verksamheter. Uppföljning kommer att ske XXXXX. Vi fixar detta när vi arbetar tillsammans och framåt”.

“Marknaden viker och vi får räkna med stora förluster” omkodas till “Just nu lider vi stora förluster inom marknad X och Y och vi får räkna med att marknad X inte kan återhämta sig. Vi söker därför just nu aktivt efter alternativa marknader och det kommer att ta tid. Vi beräknar med att ha några uppslag till nästa möte den 14 maj”.

“Förstår att alla tycker att detta är jättejobbigt och tungt…det tycker jag med…” omkodas till “Förstår att detta är tufft för många. Därför är det extra viktigt just nu att vi håller ihop och fokuserar på våra styrkor och våra möjligheter. Här vill jag lyfta fram några av dem….”

“Alla kämpar med samma sak i branschen…”omkodas till  “Det är mycket ansträngt i vår bransch just nu och det kommer att bli tufft för många. Vi ska dock klara detta och vi ska komma ihåg våra unika styrkor XXXXX. Samtidigt tittar vi nu efter alternativa vägar och mer information kommer under nästa vecka…”

Har full förståelse för att till exempel flygbolag, restauranger, klädbutiker, caféer, frisörer, hotell, konferensanläggningar och…. småföretag inom ledarutveckling kanske blir provocerade av denna förenkling.

Men vi har inga andra produktiva och hälsosamma val att göra än att fokusera på (nya) lösningar och (nya) möjligheter! 

Kvalitetskontroll

Avrundar detta inspel med en ny syntest. 

  1. Ta ett A4 ark
  2. Sätt en svart prick mitt på pappret
  3. Vad ser du?   

Var rädd om dig och tveka inte på att höra av dig om du behöver extra bränsle.
Tanken är fylld med inspiration och kraftfulla verktyg. 

Tillsammans gör vi skillnad och sprider positiva ringar. På riktigt!

Therese Hoveman

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Veronica Terning

Veronica Terning

FOB-COACH OCH ADMINISTRATION

NPF-coach och Administratör med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Veronica jobbat med och omkring människor. I rollen som undersköterska inom psykiatrivården och som samtalsledare inom Attention – en förening inriktad på Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF). Idag utbildad och certfierad inom Posive Psychology (IPHM – International Practioners of Holistic Medicine).

Intresset för psykisk (o)hälsa och Neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF) har funnits med sedan barnsben då det funnits i familjen samt att hon själv har en adhd-diagnos och en egen utmattningsdiagnos i bagaget. Idag har hon utvecklat strategier och rutiner som gör att hon har ett bra liv och snarare kan dra fördelarna av att ha sin ”extra motor”.

Med sin breda kunskap och erfarenhet ser Veronica stora möjligheter i att utveckla ungdomar med psykisk ohälsa och Neuropsykiatrisk diagnos så att de kan få hitta trygghet i sig själv, utveckla ett starkt personligt ledarskap och kunna ta sig ombord till ett fungerande arbete. Samtidigt kommer Veronica supporta arbetsgivare och ge dem den kunskap och de verktyg som de behöver för att på bästa sätt kunna möta och leda dessa ungdomar rätt till ett hållbart arbetsliv.

Veronica ser alla människors lika värde och hon söker lösningar framför hinder. Hon strävar alltid efter att skapa långsiktiga varaktiga relationer och du kan förvänta dig en person som möter dig med stor nyfikenhet, medkänsla och vilja att göra skillnad.

På fritiden umgås Veronica med sin familj, fixar i trädgården och i växthuset, bakar eller gör något annat kreativt som får hjärnan att vila ett tag. 

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter