Situationsinriktad ledarutveckling för hela organsationen.

Att leda sig själv genom en kris Verktyg 4 – Vanans makt

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

I verktygslådan ska vi denna gång titta närmare på just vanor. Hur de fungerar. Hur vi kan ha nytta av dem, men också hur de kan sabba för oss om vi inte ser upp.

Redo?

Verktyg nr 4. Vanans makt

Att över 95 % av det vi gör på en dag bygger på vanor har vi hjärnans automatiska funktioner att tacka för. Det hade varit olidligt att behöva tänka varje gång vi ska göra något. Gå upp ur sängen. Klä på oss. Borsta håret. Äta frukost. Hjärnan hade exploderat strax innan lunch?

Under det senaste decenniet har det kommit fram mycket intressant forskning på hur hjärnan fungerar och är du intresserad av ledarskap, beteendevetenskap, mellanmänskliga relationer etc är det en fantastisk kunskap att botanisera bland för att förstå hur vi fungerar och varför.

När vi fokuserar på vanor är vi inom Situationsinriktad Ledarutveckling speciellt förtjusta i att studera dessa funktioner i hjärnan:

  • Amygdala som vill undvika hot och obehagliga situationer
  • Striatum som älskar belöningar och korta kickar!
  • Frontalloben där vårt logiska tänkande bor

Just denna gång ska vi titta närmare på Amygdala och Frontalloben för att se hur de påverkar oss i en kris och hur vi behöver tämja dem för att vi snabbare och enklare ska ta oss igenom detta tuffa läge som vi befinner oss i.


Tankar+Handlingar=Vanor

Det är lätt att bara se vanor som något vi gör, men störst inverkan på vårt liv har våra tankemönster.
Ska vi ändra något vi gör av ren vana  behöver vi därför först förstå hur vi tänker.
Vi agerar så som vi har tänkt – fast det tänker vi sällan på… för det går så galet snabbt. Vi pratar millisekunder. 


Tack nej till Amygdala-festen

I kristider finns det många som vill bjuda in dig till Amygdala-fest där man kan frossa i negativitet, trigga hotkänslan spä på rädslan. Som vi pratade om i förra brevet är till exempel Media experter på att skicka ut denna typ av “inbjudningar” till oss. De livnär sig på vår rädsla. Vi påstår inte på något sätt att det INTE är kris just nu, för det är det. På väldigt många sätt dessutom. För våra liv. För riskgrupperna. För vården. För ekonomin. För jobben. För fattigdomen. MEN för att klara oss igenom detta får vi inte låta Amygdala-funktionen i hjärnan styra oss. Stannar vi för länge på Amygdala-festen kommer det leda till att vi utvecklar någon av följande icke produktiva vanor…

(O)vana 1. Att fly från problemen

Vi sitter i denna båt tillsammans och vi är alla fullt lika ansvariga för vårt nuläge som vår framtid. Om du väljer att fly kan du inte vara med och bidra med lösningarna framåt och du lämnar fegt över ansvaret för lösningarna till resten. Inte ok. I kristider måste vi hjälpas åt. 

(O)vana2. Att slå tillbaka 

Denna kris utlöst av ett Corona-virus är som att slåss mot en rörlig och osynlig jätte. Istället för att till exempel ondgöra dig över hur jäkligt det är eller vad alla borde göra för att lösa situationen lägg din energi på något som hjälper oss framåt istället. Hur kan du med din kompetens och erfarenhet bidra till att vi kommer fortare och snabbare igenom denna kris? Hur kan du vara med och bidra till att förebygga liknande scenario i framtiden? Etablera en god vana av att tänka såhär istället för att titta i backspegeln och leta efter det svarta fåret. Risken är att du kör av vägen i nästa kurva…

(O)vana 3. Att sticka huvudet i sanden

En vanlig tankevurpa. Att om jag inget gör kan jag inte heller gör något fel. FEL! Genom att ha som vana att hålla sig undan blir du en passiv del av problemet. Det finns bara två lägen i en kris. Antingen är man en del av lösningen eller en del av problemet.

Det vi ska vara extra observanta på just nu är risken för att vi blir uttröttade av krissituationen. Att vi tycker att det blir för mycket om Corona att vi till slut inte orkar att bry oss. Fullt förståeligt, men livsfarligt. Vi måste orka hålla ut och hålla oss uppdaterade. Släpper vi på garden nu kommer det bli svårare för oss och krisen riskerar att dra ut på tiden. Ingen har facit och förutsättningarna ändras hela tiden så vi måste hålla oss uppdaterade. Här behöver vi alla ta ett gemensamt samhällsansvar och hjälpas åt. 


Världens chans att skapa nya, hållbara SUPERVANOR!

Kanske finns det inte kraft just nu till annat än att hålla våra automatiska reaktioner i schack och det är vackert så. Det funkar ett litet tag till, men snart måste vi – du och jag – bestämma oss för vilka vanor vi ska leva efter framöver. 

Det är nu det blir både enkelt och svårt. Enkelt för att det bara finns två valmöjligheter. Skönt va? Visst börjar vi bli lite matta av alla dessa multipla val överallt?

Val 1) Köra vidare i automatläge. Smooooth… ! På kort sikt.

Val 2) Koppla på Frontalloben och tänka till. Jobbigt, men mer hållbart på sikt.

Väljer merparten av oss nr 1 kan vi förvänta oss dagens stökiga situation och värre i framtiden.
Vi kan inte förvänta oss ett annat utfall om vi behåller samma (automatiska) icke hållbara vanor.

Är vi en majoritet som väljer nr 2 kommer vi att lära oss något från detta och bana vägen för nya mer hållbara vanor framöver.

Vi är supernyfikna på att ta del av dina tankar i just detta ämne. Framförallt…har du en ny vana du skulle vilja trimma in och varför?


Var nu extra rädd om dig och tveka inte på att höra av dig om du behöver mer bränsle.
Tanken är fylld med inspiration och kraftfulla verktyg. 

Tillsammans gör vi skillnad och sprider positiva ringar. På riktigt!

Therese Hoveman

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Veronica Terning

Veronica Terning

FOB-COACH OCH ADMINISTRATION

NPF-coach och Administratör med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Veronica jobbat med och omkring människor. I rollen som undersköterska inom psykiatrivården och som samtalsledare inom Attention – en förening inriktad på Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF). Idag utbildad och certfierad inom Posive Psychology (IPHM – International Practioners of Holistic Medicine).

Intresset för psykisk (o)hälsa och Neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF) har funnits med sedan barnsben då det funnits i familjen samt att hon själv har en adhd-diagnos och en egen utmattningsdiagnos i bagaget. Idag har hon utvecklat strategier och rutiner som gör att hon har ett bra liv och snarare kan dra fördelarna av att ha sin ”extra motor”.

Med sin breda kunskap och erfarenhet ser Veronica stora möjligheter i att utveckla ungdomar med psykisk ohälsa och Neuropsykiatrisk diagnos så att de kan få hitta trygghet i sig själv, utveckla ett starkt personligt ledarskap och kunna ta sig ombord till ett fungerande arbete. Samtidigt kommer Veronica supporta arbetsgivare och ge dem den kunskap och de verktyg som de behöver för att på bästa sätt kunna möta och leda dessa ungdomar rätt till ett hållbart arbetsliv.

Veronica ser alla människors lika värde och hon söker lösningar framför hinder. Hon strävar alltid efter att skapa långsiktiga varaktiga relationer och du kan förvänta dig en person som möter dig med stor nyfikenhet, medkänsla och vilja att göra skillnad.

På fritiden umgås Veronica med sin familj, fixar i trädgården och i växthuset, bakar eller gör något annat kreativt som får hjärnan att vila ett tag. 

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter