Att leda sig själv genom en kris Verktyg 5 – Vem kan du ta rygg på?

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Verktyg nr 5. Vem kan du ta rygg på?

På vår jord har vi idag över 7 miljarder unika individer. Alla med unika förmågor, erfarenheter, livsöden och kunskaper. Sett ur ett utvecklingsperspektiv är det en SUPERLYX!

Tänk så många olika inspirationskällor att ta rygg på! 


Copy & Paste

För att ge verktyget extra skjuts ska vi börja med att titta på det utifrån ett perspektiv som i dagens situation kan kännas banalt. Det ger oss en vink om hur vissa av våra (mentala) utmaningar snabbt kan blekna i relation till andra större utmaningar som kommer i vår väg. 

Det bleka exemplet:

Tänk att du ska hålla ett föredrag  och du känner hur “kompisarna” Panik och Stress börjar pocka på uppmärksamhet. 

Tänk om de inte gillar mitt föredrag?

Hur ska jag komma ihåg allt utan att titta ner i mina stödkort? 

Kavaj eller bara skjorta? Mörkt eller ljust?

Uppsatt eller nedsläppt hår? Mittbena eller sidbena?

Se nu till att inte skämta för mycket. Detta är ett seriös tema.

I den tankemässiga cocktailen blandas kvalitativ oro med mindre kvalificerade alternativ. Ett mycket vanligt fenomen.

När du ska hålla ett föredrag är goda förberedelser A och O, men därefter kan du inte göra så mycket för att påverka själva innehållet och utförandet. Det du däremot kan göra är att stärka dig själv och få grepp på din egen oro. I detta skede kan du använda Verktyg 5! 

Vem eller vilka känner du till som är mästare på att hålla denna typ av tal?

Vad är det som gör att just denna person är en bra talare? Dissikera egenskaperna. Dela upp dem och kategorisera dem noggrant. 

När det sedan är dags för dig att hålla föredrag föreställer du dig denna figur framför dig och försätter dig i “Copy & Paste-läge.” Apa efter mimiken. Gesterna. Blicken. Sno tonläget! Kopiera sättet individen rör sig över golvet…Kopiera så mycket du kan tills det blir en naturlig del av dig och du får till det på ditt sätt!

Genom att ta stöd i din inspirationskälla minskar du fokuset på dig själv och dina egna känslor, vilket i sin tur brukar göra det lättare att komma till handling. Snart har du hållit ett tal och förmodligen gick det ganska OK…eller kanske till och med BRA…JÄTTEBRA?!

Inspirationskälla istället för förebild/idol

Personligen tankar jag alltid upp en bild av Obama innan jag ska hålla ett föredrag av seriös karaktär. Försöker sedan att vara lika närvarande, tydlig och mänsklig så som jag tycker att Obama är när han talar. 

OBS! Du behöver inte köpa in på hela din inspirationskälla! När det gäller Obama fokuserar jag enbart på honom i rollen som talare. Inte på personen eller de politiska åsikterna.

Det är därför som vi inom Situationsinriktad Ledarutveckling inte pratar om förebilder och idoler i detta fall. Det blir för stort. På detta vis behöver du inte köpa in på hela paketet utan du kan plocka delar här och där som inspirerar dig.

Inspirationskällor kan vara levande, döda, kända, okända, tecknade, nära, på distans, icke-personliga…
Allt som kan förmedla en egenskap!


Fyll ditt inspirationsgalleri!

Genom att fokusera på små delar här och där kan vi finna något att inspireras av hos varje medmänniska vilket får många positiva följdeffekter.

1) Vi fokuserar på varje individs styrkor, vilket i sig ger en rad fördelar.
Hittar du inte dessa fördelar så tänk på hur du mår och vad effekterna blir när du väljer att fokusera på de negativa i varje individ du möter…

2) Med ovanstående synsätt får du ett välfyllt inspirationsgalleri 
Du får många hjälpare och du minimerar risken för att köra fast. 

Mitt eget inspirationsgalleri börjar bli välfyllt och här är några av dem:

Jamie Oliver. Kock och superentreprenör som hjälper mig att våga mera och komma igång. Han har hjälpt mig jättemycket. Speciellt nu i Coronatider när både mod, energi och hopp kan svaja till. Han är en familjefar och driver eget och tycks följa sin egen väg. Ser problem och försöker vara med och lösa dem…t ex att få brittiska barn att äta nyttigare. Han testar nya saker och nya grepp. Vågar bjuda mycket på sig själv. Jamie har kommit att bli min startmotor i mycket!

Alla mina kunder. Jag har förmånen i mitt arbete att få lära känna många fina människor och varje individ som jag har arbetat med kan jag plocka inspiration ifrån. Har du jobbat med mig och du vill veta på vilket sätt du har inspirerat mig så får du höra av dig så ska jag svara på det!

Adele. För hennes äkthet och integritet. En världsartist som håller på sitt privatliv samtidigt som hon är öppen/mänsklig/på/varm/ i sina intervjuer. Adele hjälper mig våga vara “jag” oavsett sammanhang.

Bill Gates. Tänker stort och tar plats men är samtidigt ödmjuk och hjälpande……….Bill hjälper mig att våga tänka stort och samtidigt ha fötterna kvar på jorden.

Varje familjemedlem. Har något som jag inspireras av. Min dotter för hennes integritet och coolhet. Min son för hans rika och ärliga känsloliv. Min man för hans stabilitet och lugn. Vår hund för hans glada uppsyn oavsett veckodag. Vår kanin för hennes tydlighet. Hon är mjuk och go på alla sätt, men säger tydligt ifrån om det är något.

Havet. När inget annat hjälper tar jag kraft ifrån havet. Havet finns där alltid och det har sitt sätt oberoende världsläge och det ger aldrig upp. Det bara ÄR och det hjälper mig att ta allt med ro och bara låta saker och ting att vara. Låt det storma. Låt det blänka. Låt det brusa. Låt det bara vara…Det kommer en dag i morgon också. Låt det vara. Låt det vara som det är. Försök inte styra. Bara…bara…bara…låt det…vara. Havet finns alltid där.

För dig som har tillgång till Livsträdet* är tipset att du skriver upp dina Inspirationskällor under Vision eller under Drömmar. Där kan du även tanka upp bilder. Skriv gärna upp både namn och funktion på dina inspirationskällor så att du vet exakt vad de betyder för dig och vad du ska ha dem till. Tydlighet leder alltid till bättre resultat!  

*Livsträdet är en digital utvecklingsplattform som du får tillgång till när du gått Situationsinriktat Personligt Ledarskap (SPL)


Vad behöver du JUST nu?

Så nu är frågan till dig:

  • Vad tycker du är svårast just nu i dessa tuffa tider?
  • Vem eller vilka kan hjälpa dig att få fram den kraft och de egenskaper som du behöver?

Exempel:

Situation: Jag är uppgiven! Jag pallar inte mer… Vet inte vad jag ska göra
Inspirationskälla att söka efter: Vem verkar aldrig ge upp trots svåra motgångar? Vem har visat prov på att resa sig om och om igen? Hur har denna person tacklat sina situationer? 

Situation: Jag är så trött och slutkörd att jag nästan brakar ihop
Inspirationskälla att söka efter: Vem är van vid att ha mycket omkring sig och ändå få ihop det? Hur löser denna person sina 24h? 

Situation: Jag dras med en konstant oro-känsla pga av Corona-läget. Kommer jag att klara detta? Hur blir framtiden? Tänk om….
Inspirationskälla: Vem är den coolaste personen du känner till? Vem tar livet med ro oavsett prövningar? Hur tänker denna person? Vilka val har denna inspirationskälla gjort?

Bonustips!

Varje gång du är på väg att köra fast. Mentalt eller i sak – fundera på – vem är bra på detta? Hittar du inte din inspirationskälla direkt så fortsätter du att leta tills du hittar den eller så frågar du omgivningen om hjälp. “Just nu behöver jag någon som är bra på XXXX. Var kan jag finna den?”


Vad gäller frågor som rör ledarskap, personlig utveckling och verksamhetsbyggande så vet du att vi finns här och du är alltid välkommen att höra av dig. 

Innan vi går på sommarsemester kommer Verktyg 6 att landa i din “låda”. Någon gång runt midsommar.

Var rädd om dig!

Vi hörs!

Tillsammans gör vi skillnad. På riktigt.

Therese Hoveman

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Elle Hoveman

Elle Hoveman

KOORDINATOR UNGA PROFESSIONELLA OCH MARKNADSFÖRING

Stolt ambassadör för Future On Board - Young Professionals

Efter att ha gått programmet “Jag leder mig själv – anpassat för Unga Professionella!” utvecklade jag mitt sätt att tänka och jag förstod att min framtid ligger i mina händer. Att allt jag tänker och gör påverkar hur det går för mig. Det skapar också trygghet eftersom jag kan välja och att det är upp till mig hur jag vill forma mitt liv och min framtid.

Det är därför fullt naturligt för mig att vara behjälplig när vi arbetar med unga inom Future On Board. Jag är med och fixar mycket bakom kulisserna och jag säkerställer att programmet har ett innehåll och ett språk som passar den yngre generationen. 

Jag är mycket intresserad av färg och form, så jag har även en roll i att vara delaktig i framtagningen av marknadsföringsmaterial inom Future On Board.

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i 15 års tid utvecklat ledare och organisationer. Många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter