Situationsinriktad ledarutveckling för hela organsationen.

Hur mår du och ditt ledarskap just nu?

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Att leda sig själv genom (massiva) förändringar

En pandemi likt denna har ställt mycket på sin spets och som vi tidigare gått igenom ogillar vi människor instinktivt förändringar. Det går mot vår natur att vilja ändra på trygga vanor och stabila mentala mönster. Nu har vi tvingats rucka på det mesta. I en enormt snabb takt. På bara några månader har vi behövt ändra vårt leverne i grunden. Både hemma och i vårt arbete. Om vi nu ens har lyckan att ha det kvar… Inte konstigt att det kan bli övermäktigt! Vårt bästa tips här är att försöka att zooma ut och se den större bilden och skilja på “vad kan jag påverka” och “vad kan jag inte påverka”. Att du sedan lägger allt fokus på det som du själv kan påverka och gör upp en plan för hur du ska ta dig framåt. Med detta får du tillgång till de viktigaste parametrarna för att behålla lugnet – kontroll och påverkan. Du äger frågan. Du kan välja. Även valfriheten här är viktig. Att du känner att det är upp till dig hur du ska välja att tackla situationen. Därmed inte sagt att du behöver eller ens ska reda ut allt själv. Utmaningar löses bäst tillsammans.


Att leda andra genom förändringar – på distans

Det börjar ploppa upp idéer om att vi nu går in i en helt ny typ av ledarskap och på denna punkt vill vi säga – ja och nej. Det som främst ändrats är kanalen för vårt ledarskap. Fån analog till digital kontakt. Däremot, grunderna i ett gott ledarskap består. Här har vi även stöd i studie som Forbes tagit fram. Denna visar att det som krävs för att bygga och bevara en god arbetsmiljö på distans inte skiljer sig från vad som krävs för en bra arbetsmiljö på det traditionella kontoret. Studien tar upp viktiga faktorer som socialt sammanhang, tillit och kommunikation, handledning, utveckling samt vision och mål. Skillnaden är att det som många gånger skedde naturligt på arbetsplatsen måste idag ske medvetet och kräver ett aktivt val från både ledare och anställda.

Här vet vi av erfarenhet att många chefer slarvade redan innan pandemin. Framförallt med att visa vägen (genom vision och målarbete) samt med den kontinuerliga kvalitativa uppföljningen. I en digital värld blir dessa avgörande för såväl välmående som produktivitet. Tydliga motiverande mål, som är väl förankrade i verksamhetens övergripande mål är nödvändiga. De behövs för att vi ska ha koll på att vi jobbar i rätt riktning och att vi håller ett produktivt och hälsosamt tempo. Här kan vi se tre typer av hemmajobbare. En grupp som jobbar på som “vanligt”. Ibland lite bättre. Ibland lite sämre. Ingen större skillnad mot vanligt. Sedan har vi en grupp som tappar fart, disciplin och motivation med följden att arbetet får en sekundär prioritet framför Netflix, diskmaskinen, löpturen…Därefter har vi en kategori med motsatt filosofi. De jobbar på mer än tidigare. Jobb och privatliv flyter ihop ännu mer och de har svårt att sluta producera.

Tydliga rimliga mål och en kontinuerligt uppföljning råder bot på alla dessa avvikelser. Det krävs dock att det är bra mål och en kvalitativ genomtänkt uppföljning. Annars kan det bli dubbelfel och upplevas som kontroll och hot. Vill ni ha hjälp med att få fram bra en bra metod hjälper vi dig gärna!

Genom att arbeta rätt med ovan löser du även ett annat skriande behov som vi människor alltid haft med oss. Bekräftelse!


Se mig!

I tider av fysisk distans försvinner mycket av den dagliga och naturliga bekräftelsen. Den som vi människor så innerligt behöver. Vi är sociala varelser utrustade med ett enormt bekräftelsebehov. Det är till och med så illa att vi riskerar att tyna bort om vi inte blir sedda och bekräftade. Med detta sagt är det givet att ovan uppföljning är superviktig. Där visar du som chef att du bryr dig. Du bygger upp ett förtroende och med det kommer du få veta hur var och en mår och du kan stötta och boosta längs vägen och säkerställa att var och en når sina mål. Tänk på att alla är lika viktiga. Lätt hänt att låta de självgående och högpresterande vara, men även de behöver en ihållande kontakt. Inte minst för att du ska ha byggt upp en relation och ett förtroende till den dag då de stöter på problem. Och de brukar de flesta göra. Förr eller senare.

För att få extra effekt inom det här området kan det även vara värt att undersöka fler kompletterande vägar för att få till bekräftelsen. Gärna att det “duggar” lite spontant. På vilka andra sätt kan du visa dina medarbetare och medmänniskor att du ser dem och bryr dig om dem? Ett spontant telesamtal? Bjuda någon på en biofilm att ladda ner? Skicka ett blombud? Ge klippkort på take away på lokala restaurangen?

Här ser vi även att cheferna är de som får minst daglig bekräftelse. Som chef är man ofta ensam och det är inte vanligt att chefen blir bekräftad. Framförallt inte med beröm. Så du som är medarbetare eller ledare över ledare – vad kan du göra för att visa att du bryr dig om din chef och dennes välmående? Kanske räcker det med den enkla, men mycket omsorgsfulla frågan. Och du då chefen…hur är det med dig i dessa dagar? Hur mår du?


Få koll på hälsoläget!

Redan innan pandemins intåg hade vi börjat leta efter en samarbetspartner för att kunna erbjuda en mer heltäckande lösning för ett proaktivt hälsoarbete. Detta eftersom det är en mycket viktig för att kunna fungera både privat och i arbetet. Lösningen uppenbarade sig när jag, Therese, fick ont i rygg och nacke. Jag hade slarvat med ergonomin i samband med allt hemma arbete. Jag fick kontakt med Betahälsan, där fysioterapeut Eva hjälpte mig med övningar och ergonomiska hjälpmedel. Under behandlingen lärde vi känna varandra och vi kom fram till att vi brinner för samma sak. Friska, lönsamma och välmående företag. Framförallt att få arbeta förebyggande och bidra till färre sjukskrivningar kopplat till fysisk och psykisk ohälsa.

Genom samarbetet med Betahälsan kan vi nu erbjuda en helhetslösning för er företagshälsovård med:

  • Kompletta hälsoundersökningar som bidrar till en bra hälsa på lång sikt
  • Systematiskt Arbetsmiljöarbete
  • Fysioterapi med expertkunskap inom nacke och rygg.
  • Ergonomi, såväl individuella anpassningar som föreläsningar
  • Specialistteam av psykologer, beteendevetare och terapeuter

Nu när vi ser att ohälsan skenar värre än någonsin kanske det kan vara läge att ställa sig frågan:

Hur… mår… du? Hur mår medarbetarna…? Egentligen?

Vill ni ta ett helhetsgrepp och bli en av de arbetsgivare i Sverige som kan stoltsera med välmående medarbetare och chefer? Hör av er så designar vi ett upplägg utifrån er situation. Kontakta Therese på therese@situationsinriktad.se eller 0706-98 37 34 för att få veta mer!


Tills vi ses eller hörs. Var rädd om dig och kom ihåg att vi bara är ett samtal bort när och om du behöver oss!

Therese, Ola, Anna och Pia

Relaterade artiklar

Glad andra halvlek 2023!

En sommarhälsning Snart har halva 2023 gått och från vår horisont känns det som att...

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över 6000 coachingtimmar i bagaget har Therese idag framgångsrikt hjälpt hundratals ledare på både individuell- och organisationsnivå. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD. Idag driver hon både Future On Board tillsammans med Situationsinriktad Ledarutveckling. 

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter