Våga ställa krav!

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Balansen viktig mellan Krav-Omtanke-Stöd-Tillit

För att få till resultat på ett hållbart, motiverat och ömsesidigt sätt är mixen av Krav-Omtanke-Stöd-Tillit grundläggande. Du kan tänka på dem som fyra enskilda parametrar där du behöver ha god balans mellan dem för att nå resultat. I detta inspirationsbrev fokuserar vi på varför krav är viktigt och tips på hur du ställer dem. Omtanke, Stöd och Tillit återkommer vi till senare i kommande inspirationsbrev. 

Krav…smaka på ordet. Hur känns det för dig?

För många är det ett läskigt och provocerande ord. Speciellt i vårt älskade “lagomland”. Det ligger inte riktigt i vår natur att vakna upp som inbitna kravställare. Åtminstone inte när det gäller att ställa uttalade krav på andra. Vi tycks däremot vara ganska vältränade i att ställa höga krav på oss själva och andra. I tysthet. 

Den enkla förklaringen till varför krav är viktigt är:

Otydliga krav=Otydliga resultat.


När vi inte vågar vara tydliga med vad det är vi vill, kan vi inte förvänta oss att andra intuitivt ska förstå vad vi menar. Något som i sin tur riskerar att leda till konsekvenser som:

– Den du ska leda bildar sig en egen uppfattning om kravbilden och jobbar i den riktningen. Har du tur är det i rätt riktning
– En del försöker att maska och ta lättaste vägen ut. Produktiviteten minskar
– När den som blir ledd inte vet vad som förväntas tappar arbetet mening och suget att prestera dalar liksom motivationen 

Får det kravlösa ledarskapet fortsätta förlorar du till slut din respekt som ledare.
I den situationen brukar det paradoxalt nog utvecklas så att kraven på dig som ledare ökar istället (!)
Tar du det betet, har du indirekt även tagit över ansvaret för situationen (det uteblivna resultatet) och blivit gisslan.
Ofta en mycket problematisk situation att få rätsida på.

Hur låter ett tydligt och väl balanserat krav?

Bara för att det heter krav betyder det inte att du ska leverera ett hårt eller okänsligt besked eller klä på dig en konstant auktoritär ledarstil. Det bästa är när det är sakligt och väl förankrat, samt kryddat med omtanke, stöd och tillit. 

Så här skulle ett välbalanserat krav kunna låta i företagsvärlden: 
“Nu när vi inte längre kan åka ut på fysiska kundbesök vill jag att var och en i detta team, tar fram 3 konkreta förslag på hur vi kan öka försäljningen av hygienartiklar med 10 % under Q3-Q4 i år. Samarbeta gärna med varandra. Förslagen presenterar ni var och en på nästa månadsmöte. Jag vet att kapaciteten och kreativiteten finns hos var och en av er och jag vill att vi ska visa oss själva att vi inte bara kan klara oss igenom Covid utan även utvecklas som individer, team och säljare. Ni har visat det tidigare så jag vet att ni kan!”

Bonus-sekvens. Hemma skulle det kunna låta:
“Hej älskade (familjemedlem). Vad roligt att se dig. Du ser pigg och glad ut. Med den energin är jag övertygad om att du antingen kan dammsuga eller ta disken. Vilket föredrar du? Jag vet att du är en fena på båda. Den du inte tar kan jag ta så hjälps vi åt. Vi brukar vara ett bra team och så får vi lite snyggt här hemma. Ok?”

Det ingår i din ledarroll att ställa krav

Som ledare är du ytterst ansvarig för att leverera resultat och har du inte varit tydlig med vad var och en ska göra (och varför) brukar resultatet bli lidande.

Om man tycker att det är olustigt att vara tydlig brukar det hjälpa att tänka på det omvända förhållandet.
Det brukar sällan råda brist på krav från andra sidan.
För visst kräver dina medarbetare att de ska få betalt varje månad? Det är långt mycket mer än en önskan eller en förväntan…
(Visst kräver våra familjemedlemmar tak över huvudet, mat i kylskåpet och tillgång till Wi-Fi?) 

Vi vet att många arbetsgivare och ledare lägger ner enorma insatser på att visa sina medarbetare Omtanke/Stöd/Tillit. Inte minst när vi tittar på det skrå som vi själva tillhör med ledarskapsutveckling, coachning och ledarstöd. På många håll ges den här typen av insatser helt utan krav på motprestation. Det är därför vi är så noga med att sätta upp mätbara mål för varje insats när ni jobbar med oss…vi vill säkerställa att ni får ut resultat och att det finns en motprestation.

Utan krav finns det en risk att det interna navelskådandet och sociala samspelet får allt för stort fokus och syftet med varför vi finns till glöms bort. Det är inte allt för sällan som vi i vårt arbete får påminna dig som ledare att det faktiskt är en arbetsplats och att det är i egenskap av yrkesroller som vi är på arbetet. Självklart ska vi må bra på vår arbetsplats – det är omtanke/stöd/tillit kommer in, men vi får inte glömma bort att huvudsyftet är att bedriva en framgångsrik verksamhet. Annars finns det till slut ingen arbetsplats att vidareutvecklas på.

Så bästa ledare. För din skull. För medarbetarens skull. (Och för den långsiktiga familjefridens skull…) Våga ställa krav!

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Elle Hoveman

Elle Hoveman

KOORDINATOR UNGA PROFESSIONELLA OCH MARKNADSFÖRING

Stolt ambassadör för Future On Board - Young Professionals

Efter att ha gått programmet “Jag leder mig själv – anpassat för Unga Professionella!” utvecklade jag mitt sätt att tänka och jag förstod att min framtid ligger i mina händer. Att allt jag tänker och gör påverkar hur det går för mig. Det skapar också trygghet eftersom jag kan välja och att det är upp till mig hur jag vill forma mitt liv och min framtid.

Det är därför fullt naturligt för mig att vara behjälplig när vi arbetar med unga inom Future On Board. Jag är med och fixar mycket bakom kulisserna och jag säkerställer att programmet har ett innehåll och ett språk som passar den yngre generationen. 

Jag är mycket intresserad av färg och form, så jag har även en roll i att vara delaktig i framtagningen av marknadsföringsmaterial inom Future On Board.

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i 15 års tid utvecklat ledare och organisationer. Många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter