Situationsinriktad ledarutveckling för hela organsationen.

Ge och ta stöd

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Stöd

Balansen viktig mellan Krav-Omtanke-Stöd-Tillit

För att få till resultat på ett hållbart, motiverat och ömsesidigt sätt är mixen av Krav-Omtanke-Stöd-Tillit grundläggande. Du kan tänka på dem som fyra enskilda parametrar där du behöver ha god balans mellan dem för att få resultat. Både när det gäller att leda dig själv och andra. Förra gången fokuserade vi på Omtanke. Missat? Du finner artikeln på www.situationsinriktad.se.


Ställ inte krav utan att erbjuda stöd

Förra gången berörde vi vikten av att (våga) ställa tydliga krav. För att möjliggöra att du får resultat av dina ställda krav behöver du ha rätt balans mellan krav och stöd. Och kom ihåg – ju större krav du ställer, desto mer stöd behöver du erbjuda.

Stöd kan se mycket olika ut…

– Aktiv hjälp
– Utbildning
– Träning. Möjlighet att få testa sina kunskaper
– Att finnas tillgänglig längs vägen
– Professionellt expertstöd
– Etc.

Krav med tydligt stöd kan låta så här:

– Jag behöver dig på arbetsplatsen och att du fungerar i din roll. Som vi pratat om finns det inget här på arbetet som påverkar din prestation, utan det är något annat. Du får gärna berätta för mig så att även jag kan stötta dig, men du behöver inte. Du behöver dock fungera i din roll och vi kan erbjuda dig stöd om du behöver. Säg bara till. Annars behöver du hantera situationen själv eller söka upp stöd på egen hand. Fundera gärna på detta samtal och hur du vill gå vidare så tar vi nytt möte om två dagar. Samma tid.

– Nej, det var ingen fråga om du kunde städa ditt rum. Det är en enkel regel vi har här hemma att det ska vara undanplockat och städat innan helgen. Klarar du inte av det på egen hand rekommenderar jag att du hyr in en städfirma. De tar cirka 500 kr/h och fint blir det! Då det är ditt rum är det såklart du som tar kostnaden. Du väljer själv älskade goding.

– Det du begär av mig klarar jag inte av att reda upp och det funkar inte längre att du X något allvarligt problem X. Vi båda far illa i detta och jag vet att du kämpar, men jag behöver vara tydlig här. Du kan inte längre göra så här XXXX. Du har personliga problem och dem kan jag tyvärr inte hjälpa dig med. Jag älskar dig av hela mitt hjärta och jag vill inget hellre än att du ska må bra och fungera, men jag är inte expert och du behöver professionell hjälp.

Att våga ta emot stöd

Många har svårt att ta emot hjälp/stöd. Precis som att det skulle vara en svaghet eller att man riskerar att hamna i tacksamhetsskuld. Ännu värre att det känns som att “någon har en hake på en”. Det mesta inom det träsket är hjärnspöken och det handlar mer om dig än om givaren. Du behöver helt enkelt träna på att lita mer på dig själv!  Men OM det skulle hända att du hamnar i kläm, så är det sällan en världskatastrof och försök att inte dra alla över en och samma skuldkam.  Just den personen kunde du inte lita på, men det ska inte andra behöva lida av. Dessutom kan det ibland finnas skäl till att andra inte lyckas leva upp till alla förväntningar hela tiden, så det kan vara värt att även stämma av…Vad var det som gjorde att du inte stöttade mig fullt ut som du sa att du skulle göra? Speciellt i en stund då jag behövde dig som mest? Jag anklagar dig inte. Jag bara undrar.  Kanske finns där ett bra svar. Kanske inte. Du väljer själv vilken roll denna individ ska ha i ditt liv framöver.


Ensam kan visst vara stark. Ibland

Ibland kan livet vara utmanande och då är det gott att ha en inre vältränad supporter.  En inre kraft och röst som du kan dra nytta av. Ibland kan det vara nyttigt att prata med sig själv på samma sätt som man pratar med andra. Vad hade jag gjort för någon annan i denna situation? Vilket support hade jag erbjudit? Vilka råd hade jag varit villig att ge om jag blev tillfrågad?

Testa att applicera dem på dig själv…

Som chef är man av naturen även ofta väldigt ensam. Vissa saker går det inte att prata med personalen eller chefen om. I privatlivet kanske det inte heller är så passande eller kul att ventilera arbetsrelaterade utmaningar.

Här vet vi att vi som ledarutvecklare har en viktig roll. Vi ger stöd när du behöver och vi ser till att du får tränat upp din inre supporter. Det är därför som vi ofta låter dig lösa nästa situation (på samma tema) helt själv. Nya utmaningar behöver man ofta stöd i att hantera, men när reprisen kommer – då vill vi att du ska vara redo att ta itu med den själv! Och det vet vi att du kan, för vi ger oss inte innan vi vet att du kan använda verktygen och tänka i rätt banor kopplat till situationen.

Det är vårt jobb att se till att du utvecklar din inre styrka. Så ensam är visst stark! Fast ibland är det klokt att ta hjälp. Speciellt när det är nya saker på ingång. När utmaningen är större än resurserna. När du behöver draghjälp.

Det är det som är en ynnest i detta yrke. Att se dig och dina situationsinriktade kollegor tackla situation efter situation. Svårare och svårare för varje gång. Vi ser även vad det gör med dig. Nästa gång är blicken stadigare. Hållningen mer upprätt. Rösten mer samlad. Du utstrålar kraft och lugn. Bättre kvitto kan vi inte få. Eller hur!?


Kryssa lugnt. Våga ge och ta emot hjälp i massor tills vi ses nästa gång!

Tillsammans gör vi skillnad. På riktigt.

Therese och Ola

Situationsinriktade Ledarutvecklare

DU ÄR UNIK. DIN SITUATION ÄR UNIK. ER VERKSAMHET ÄR UNIK

SITUATIONSINRIKTAD LEDARUTVECKLING

Mail: utvecklas@situationsinriktad.se
Tel. 0706-98 37 34

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Veronica Terning

Veronica Terning

FOB-COACH OCH ADMINISTRATION

NPF-coach och Administratör med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Veronica jobbat med och omkring människor. I rollen som undersköterska inom psykiatrivården och som samtalsledare inom Attention – en förening inriktad på Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF). Idag utbildad och certfierad inom Posive Psychology (IPHM – International Practioners of Holistic Medicine).

Intresset för psykisk (o)hälsa och Neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF) har funnits med sedan barnsben då det funnits i familjen samt att hon själv har en adhd-diagnos och en egen utmattningsdiagnos i bagaget. Idag har hon utvecklat strategier och rutiner som gör att hon har ett bra liv och snarare kan dra fördelarna av att ha sin ”extra motor”.

Med sin breda kunskap och erfarenhet ser Veronica stora möjligheter i att utveckla ungdomar med psykisk ohälsa och Neuropsykiatrisk diagnos så att de kan få hitta trygghet i sig själv, utveckla ett starkt personligt ledarskap och kunna ta sig ombord till ett fungerande arbete. Samtidigt kommer Veronica supporta arbetsgivare och ge dem den kunskap och de verktyg som de behöver för att på bästa sätt kunna möta och leda dessa ungdomar rätt till ett hållbart arbetsliv.

Veronica ser alla människors lika värde och hon söker lösningar framför hinder. Hon strävar alltid efter att skapa långsiktiga varaktiga relationer och du kan förvänta dig en person som möter dig med stor nyfikenhet, medkänsla och vilja att göra skillnad.

På fritiden umgås Veronica med sin familj, fixar i trädgården och i växthuset, bakar eller gör något annat kreativt som får hjärnan att vila ett tag. 

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter