Situationsinriktad ledarutveckling för hela organsationen.

Sitter du på en skatt utan att veta om det?

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Sitter du på en skatt utan att veta om det?

Varför nöjdhet är svårt

Det är naturligt att inte vilja slå sig till ro och och säga – “Så, nu är jag nöjd!”

För vad händer då?

– Kommer mina svenska medresenärer titta snett på mig och tro att jag börjat slå mig för bröstet?

Den känslan vill man ju absolut inte väcka i detta Jante-land…

– Finns det risk att jag blir lat och tappar stinget?

Det vill man ju inte heller riskera varken för sig själv eller signalera ut mot omvärlden.

Hm………… Men om jag känner att jag faktiskt skulle vilja säga till mig själv – det är bra. Jag är faktiskt tillfreds med där jag är just nu. Hur gör jag då?

Det är här som tacksamheten kommer in som ett balsam för dilemmat.

Genom att istället tänka “Jag är tacksam för…..det jag just nu känner/gör/har/mår…” så händer något annat?
Tacksamheten är ren och lugnande. Den har inga potentiella negativa “svansar” efter sig.

Så känner du någon gång att du vill ge dig själv en klapp på axeln utan att riskera att behöva ta itu med de dilemman som eventuellt “nöjdheten” för med sig så kan du testa att istället stanna upp och reflektera över vilka saker du just nu är tacksam för.

Vad är du just nu oerhört tacksam för?

—————————————————————————————————————-

Från jag till vi

I tacksamheten är det även lätt att öppna upp mot omvärlden och släppa in andra. Många gånger inser vi, att vi är de vi är och har den situationen vi har mycket på grund av andras goda vilja och samarbete. Och det är lyx att göra sig påmind om…  Att vi människor är skapade för att ingå i ett system där vi mår som allra bäst när vi skapar meningsfullhet och hjälper varandra. Att bara låta den tanken få sjunka in kan hjälpa dig att må ännu bättre och sänka stressnivån. 

Du är inte ensam. Du kan be om hjälp. Du behöver inte fixa allt själv.

Krydda gärna det hela genom att göra något för någon annan och upplev känslan i det. Att göra något gott för något annat minskar fokuset på oss själva och det skapar underverk. Det behöver inte vara stora saker.  Många gånger är det små vänliga gester som gör stor skillnad.

Tacksamheten hjälper oss att bli fria från våra egon och ni som jobbat på djupet inom Personligt Ledarskap vet vad egot ställer till med…!

Några frågor som hjälper dig att fokusera och landa i tankarna är:

  • Vem har du att tacka för att du är den du är?
  • Vem har du att tacka för att du är där du är idag?
  • Vem har du att tacka för att du klarade dig igenom något mycket svårt?
  • Vem har du att tacka för de styrkor som just du besitter?
  • Vem har du att tacka för den viktigaste lärdomen i ditt liv?

 —————————————————————————————————————-

Tillsammans sprider vi “positiva ringar”

När du har svaren på ovanstående frågor rekommenderar vi dig att berätta för berörda vad de har givit dig och vad du är tacksam för. 

Identifiera känslan när du berättar det för den personen. Hur känns det? Vilken reaktion fick du? Hur fick du den andra att må/känna?

Hade vi alla var och en lite mer funderat på “Vad är jag tacksam för?” hade världen sett annorlunda ut tror vi.

– Samspelet hade ökat
– Mindre konflikter
– Ökat välmående
– Mer fokus på det som är viktigt i livet!

Tacksamhet skulle kunna bli det nya opiumet för folket om vi vill. En “drog” som inte har några negativa effekter. Tvärtom.

—————————————————————————————————————-


Vi är oerhört tacksamma för att vi har fått lära känna dig och att du är en del av vårt starka nätverk!

Tillsammans gör vi skillnad. På riktigt. 

Therese och Ola

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Veronica Terning

Veronica Terning

FOB-COACH OCH ADMINISTRATION

NPF-coach och Administratör med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Veronica jobbat med och omkring människor. I rollen som undersköterska inom psykiatrivården och som samtalsledare inom Attention – en förening inriktad på Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF). Idag utbildad och certfierad inom Posive Psychology (IPHM – International Practioners of Holistic Medicine).

Intresset för psykisk (o)hälsa och Neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF) har funnits med sedan barnsben då det funnits i familjen samt att hon själv har en adhd-diagnos och en egen utmattningsdiagnos i bagaget. Idag har hon utvecklat strategier och rutiner som gör att hon har ett bra liv och snarare kan dra fördelarna av att ha sin ”extra motor”.

Med sin breda kunskap och erfarenhet ser Veronica stora möjligheter i att utveckla ungdomar med psykisk ohälsa och Neuropsykiatrisk diagnos så att de kan få hitta trygghet i sig själv, utveckla ett starkt personligt ledarskap och kunna ta sig ombord till ett fungerande arbete. Samtidigt kommer Veronica supporta arbetsgivare och ge dem den kunskap och de verktyg som de behöver för att på bästa sätt kunna möta och leda dessa ungdomar rätt till ett hållbart arbetsliv.

Veronica ser alla människors lika värde och hon söker lösningar framför hinder. Hon strävar alltid efter att skapa långsiktiga varaktiga relationer och du kan förvänta dig en person som möter dig med stor nyfikenhet, medkänsla och vilja att göra skillnad.

På fritiden umgås Veronica med sin familj, fixar i trädgården och i växthuset, bakar eller gör något annat kreativt som får hjärnan att vila ett tag. 

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter