Situationsinriktad ledarutveckling för hela organsationen.

Vinsten av att stanna i “comfort zone” och tänka innanför boxen

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Vinsten av att stanna i “comfort zone” och tänka innanför boxen

Din beslutsförmåga som en viktig del i att vara framtidssäkrad

Det finns mycket just nu som pekar mot att vi går från tuffa tider till ännu tuffare tider och en stor del av vårt jobb är att säkerställa att du som ledare är rustad och har rätt stöd. Därför startar vi en miniserie med att dela med oss av verktyg som vi hoppas kunna hjälpa till och framtidssäkra ditt ledarskap ytterligare. Mycket pekar på att hösten 2022 och framåt kommer att kräva extra av dig. Ökade kostnader, fortsatta leveransproblem och oro i världen riskerar att starta ogynnsamma spiraler. För att bibehålla kontroll och skapa nya goda förutsättningar behöver vi trygga och balanserade ledare som lyckas hålla linjen och energin uppe. Många förlitar sig på dig och förväntar sig att du lyckas leda dem genom detta landskap och en sak som turbulenta tider ofta orsakar är beslutsfattigdom. Att ledaren blir osäker och inte vågar eller lyckas fatta beslut. Det är oftast ett mycket sämre läge än att våga fatta beslut – även felaktiga sådana.

Vad krävs för att fatta kloka hållbara beslut i en turbulent tid?

Istället för att vilt ge sig ut på okända vatten och söka svaret utanför “boxen/zonen” tror vi att det kan vara minst lika klokt att ibland stanna upp och istället gå på andra hållet. Att söka sig på djupet i den trygghet som man redan har byggt upp. Självklart behöver vi ta in ny data “utanför boxen” som kommer till oss, men sedan när vi ska agera på den – varför söka de magiska svaren i det okända?

Exempel:

Ni får indikationer på att försäljningen i segment X kommer att vika 20 % på grund av leveransproblem.

Istället för att samla gruppen till en workshop i att tänka “nytt och stort utanför boxen”  – stanna upp – samla gruppen och titta på vad ni redan har! 

 • Vad har vi för resurser idag för att åtgärda problemet? Inom vår egen grupp? I organisationen som helhet?
 • Vilka andra affärer har vi idag som fungerar och som vi eventuellt kan öka med 20 % för att täcka upp förlusten i segment X?
 • Vilka styrkor har vi inom gruppen idag? Hur kan vi nyttja dem mer?
 • Förra gången vi gick igenom en kris tillsammans, hur löste vi det? Vad har vi lärt oss sedan dess? Kan vi använda något av det nu?

Många gånger när vi blir osäkra tenderar vi att sätta på skygglapparna och köra ännu fortare framåt och desperat söka efter svaren utanför den egna trygga basen vilket oftast leder till kortsiktiga och överilade beslut (?)

Kloka beslut kräver eftertänksamhet, långsiktighet och samarbete

Genom att istället stanna upp och återvända till din trygga bas kan du våga tänka klart och mer långsiktigt. Det är sedan länge psykologiskt konstaterat att vi behöver trygghet för att kunna prestera så varför gå emot det? 

Övning:

 1. Tänk på ett problem som du just nu har att hantera
 2. Har du löst ett liknande problem tidigare?
 3. Hur gjorde du då?
 4. Kan du ta nytta av de erfarenheterna och handlingarna nu?
 5. Vilka har du i din närhet som har tacklat liknande situationer? Kan du ta hjälp av dem?
 6. Hur har andra utanför din organisation löst problemet? Kan du använda något av deras lösningar?
 7. OM du visste eller hade modet att lösa problemet – vad hade du då gjort?
 8. Vilka beslut behöver du fatta? Behöver du något stöd för att fatta dessa beslut?
 9. Hur säkerställer du att detta problem inte återkommer?

Bara genom att stanna upp och inventera nuläget kan vi oftast lösa det mesta?

Du är oftast säkrare än du tror

Genom att du ger dig själv tid att landa och vända dig inåt återtar du kontrollen över situationen och oftast inser du att du kan långt mycket mer än du trodde! Det är den pressade situationen som fått dig ur fattning och gjort att du tappat perspektiv. Genom att återvända till din trygga bas kan du lugna ner läget. Hålla sinnet och känslorna svalare. Tänka klarare och längre. Återfå lugnet. 

Ingredienser som oftast leder till klokare och mer långsiktigt hållbara beslut?

Skulle svaren inte infinna sig i “boxen eller inom din eller gruppens trygghetszon” ja, då kan det vara läge att kalla till workshop i att tänka nytt och stort tillsammans. Men börja alltid med att gräva där ni står. Oftast finns guldet där.


Vårt jobb är att göra dig trygg i din ledarroll och framtidssäkra dig och vi vill gärna ta del av dina tankar och erfarenheter. Berätta gärna för oss hur du lyckades fatta ett klokt, långsiktigt och hållbart beslut. Bara genom att stanna i zonen.

Tillsammans gör vi skillnad. På riktigt. 

Therese, Ola, Susanne och Rami

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Veronica Terning

Veronica Terning

FOB-COACH OCH ADMINISTRATION

NPF-coach och Administratör med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Veronica jobbat med och omkring människor. I rollen som undersköterska inom psykiatrivården och som samtalsledare inom Attention – en förening inriktad på Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF). Idag utbildad och certfierad inom Posive Psychology (IPHM – International Practioners of Holistic Medicine).

Intresset för psykisk (o)hälsa och Neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF) har funnits med sedan barnsben då det funnits i familjen samt att hon själv har en adhd-diagnos och en egen utmattningsdiagnos i bagaget. Idag har hon utvecklat strategier och rutiner som gör att hon har ett bra liv och snarare kan dra fördelarna av att ha sin ”extra motor”.

Med sin breda kunskap och erfarenhet ser Veronica stora möjligheter i att utveckla ungdomar med psykisk ohälsa och Neuropsykiatrisk diagnos så att de kan få hitta trygghet i sig själv, utveckla ett starkt personligt ledarskap och kunna ta sig ombord till ett fungerande arbete. Samtidigt kommer Veronica supporta arbetsgivare och ge dem den kunskap och de verktyg som de behöver för att på bästa sätt kunna möta och leda dessa ungdomar rätt till ett hållbart arbetsliv.

Veronica ser alla människors lika värde och hon söker lösningar framför hinder. Hon strävar alltid efter att skapa långsiktiga varaktiga relationer och du kan förvänta dig en person som möter dig med stor nyfikenhet, medkänsla och vilja att göra skillnad.

På fritiden umgås Veronica med sin familj, fixar i trädgården och i växthuset, bakar eller gör något annat kreativt som får hjärnan att vila ett tag. 

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter