Utmaningar med att leda den yngre generationen? 

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Framtidssäkra ditt ledarskap


Vi har idag fem generationer igång i arbetslivet och med den enorma utveckling som skett inom teknik, globalisering, jämställdhet etc har vi en stor spännvidd i olika referensramar – inte minst i synen på vad ett arbete är och hur det ska utföras. Samtidigt har vi en grupp unga som inte alltid mår bra och får kämpa hårt för att klara entrén till vuxenlivet. Covid och begynnande lågkonjunktur hjälper tyvärr inte till. De unga är vår framtid och vi måste hjälpa dem ombord till arbetslivet på ett hållbart sätt. Vi vet att det inte är ett lätt jobb. Därför finns nu initiativet Future On Board – Young Professionals.

En tuff utmaning som tar kraft och tid för många

Det är många ungdomar som kämpar för att komma på hur de ska hantera vuxenlivet och de ökande kraven både i privatlivet och på jobbet. Många ungdomar är utmattade innan de börjar arbeta. Vi träffar fler och fler ledare och företagsägare som kämpar för att rekrytera och leda unga. De säger att de antingen har ungdomar som går för fort fram eller inte alls. Vi ser unga som många gånger ser säkra ut på utsidan och som strålar “jag, jag, jag” samtidigt är de sköra när det kommer till motivation, kritik och att ta eget ansvar. 

Vi träffar ledare varje dag som inte vet hur de ska hantera situationen och det tycks bara bli värre. Kraften sinar, verktygen tar slut och på flera håll är det så kritiskt att det påverkar möjligheten att driva verksamheten på ett hållbart sätt. Buzzwordet “Employment branding” hörs allt mer och slaget om talangerna är större än någonsin. Alla vill komma åt de unga “stjärnorna” – de som dyker upp på arbetet och som klarar av att leda sig själv.

Employment branding på riktigt

Future On Board är ett initiativ inom Situationsinriktad Ledarutveckling med fokus på att utbilda och träna unga (16-30 år) i Personligt Ledarskap. De får en eftertraktad ”manual” som hjälper dem att komma ombord till arbetslivet på ett hållbart sätt. De blir trygga i sig själva, lära sig hantera sina styrkor och utvecklingsområden, lära sig sätta och nå mål. Hantera stökiga känslor och motgångar och vikten av att hålla ut och bygga motivation. De får också lära sig hur de kan övervinna hinder och förebygga stress och vikten av samarbete och tillit! Parallellt tränar de sitt personliga ledarskap i sin vardag och utvecklas tillsammans med er på arbetsplatsen. Allt med målet att de ska klara sitt arbete på ett framgångsrikt sätt och tycka att ni är den bästa platsen i världen att arbeta på! Som plus får ni som arbetsgivare en bra bas att stå på och lättare att rekrytera – idag och i morgon.

Ledarskapet behöver uppgraderas

För att det ska bli en gynnsam utveckling stöttar vi även ledare så att de uppgraderar sitt ledarskap inom ett par områden. Vi kan inte leda den nya generationen med ett ledarskap som härstammar från 90-talet. Det krockar rejält och då sticker era stjärnor. 

Med över 10 års erfarenhet av att arbeta med Personligt Ledarskap och ett djupt ‘nördande’ i hur den nya generationen fungerar har vi kunskapen och verktygen för att hjälpa er att överbrygga detta gap och få de unga ombord på ett effektivt och hållbart sätt.

För Tosselilla Sommarland som är beroende av unga förmågor har satsningen på F.O.B varit verksamhetskritisk. Där har över 120 ungdomar  utbildats och tränats i Personligt Ledarskap och alla ledare har fått en kortare ledarträning fokuserad på att leda unga. Satsningen ledde till att fler ungdomar dök upp till sitt arbete (!) och klarade av att prestera enligt sin roll på ett mer självständigt sätt. Samtidigt har Tosselilla tryggat en god rekryteringsbas inför kommande säsonger. 


Nyhet! Öppet program “Personligt Ledarskap för Unga”

Har ni unga på er arbetsplats som ni vill utveckla kan ni antingen sätta upp ett eget program såsom Tosselilla Sommarland gjort för sina unga, eller så anmäler ni era unga till “Öppet Program” där vi utbildar upp till 12 deltagare åt gången i Personligt Ledarskap. Där får de träffa och arbeta tillsammans med andra ungdomar. Det går även bra att anmäla som privatperson om du önskar stärka en ungdom i din närhet och ge den en välfylld verktygslåda för att ta sig ombord till vuxenlivet.

Nya omgångar startar Måndag 24 oktober och Tisdag 25 oktober 2023.

För intresseanmälan eller frågor hör av dig på develop@futureonboard.com eller ring Therese på 0706-983734 så hittar vi den bästa lösningen för er.

Vi kommer även att ha en web-infosession där ni kan få träffa oss och veta mer om vad Future On Board är och hur vi kan hjälpa er ta framtiden ombord. Den här 5 och 6 oktober kl 8.30-09.00.

Bli supporter och hitta stjärnorna till din verksamhet!

Vill ni stötta initiativet eller få möjlighet att rekrytera stjärnorna kan ni bli supportrar. Då får ni tillgång till vår växande rekryteringsdatabas där vi har unga certifierade stjärnor med starkt personligt ledarskap. Ni får även en chans marknadsföra er till dessa ungdomar och ni stoltsera med att ni satsar på de unga – på riktigt.

All info om Future On Board finns på futureonboard.com.
Följ oss gärna även på Instagram – futureonboard.

Tillsammans gör vi stor skillnad! För dig och för framtiden.
 

Therese, Ola, Andreas

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Elle Hoveman

Elle Hoveman

KOORDINATOR UNGA PROFESSIONELLA OCH MARKNADSFÖRING

Stolt ambassadör för Future On Board - Young Professionals

Efter att ha gått programmet “Jag leder mig själv – anpassat för Unga Professionella!” utvecklade jag mitt sätt att tänka och jag förstod att min framtid ligger i mina händer. Att allt jag tänker och gör påverkar hur det går för mig. Det skapar också trygghet eftersom jag kan välja och att det är upp till mig hur jag vill forma mitt liv och min framtid.

Det är därför fullt naturligt för mig att vara behjälplig när vi arbetar med unga inom Future On Board. Jag är med och fixar mycket bakom kulisserna och jag säkerställer att programmet har ett innehåll och ett språk som passar den yngre generationen. 

Jag är mycket intresserad av färg och form, så jag har även en roll i att vara delaktig i framtagningen av marknadsföringsmaterial inom Future On Board.

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i 15 års tid utvecklat ledare och organisationer. Många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter