Du är unik. Din situation är unik.

Framtidens ledare – Lisa Lundwall, HR Manager

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Lisa Lundwall

Framtidens ledare – Lisa Lundwall Fitness24Seven

Nu startar vi ett nytt initiativ som vi kallar Framtidens ledare där vi lyfter fram ledare som framtidssäkrat sitt ledarskap genom Future On Board och som vi ser kan ge inspiration och bidra till att sprida fler ”positiva ringar”. Genom att ta del av deras tankesätt och hur de väljer att lösa vissa situationer får vi en inblick i vad vissa roller kräver och förhoppningsvis får du med dig en idé som du kan omsätta i din egen ledarvardag.

Först ut är Lisa Lundwall, HR Manager på Fitness24Seven.

Lisa är en HR Manager med stor förståelse för verksamheten och hon har en bakgrund även som PT Manager och Interim Country Manager Norway. Lisa har den framgångsrika kombinationen av att både arbeta med affär och människa i fokus. Hon vet vad verksamheten kräver och med sitt team arbetar de proaktivt för att ge det stöd till såväl chefer som medarbetare. Just nu i en mycket intensiv av stora organisationsförändringar.

Till våra möten kommer Lisa alltid väl förberedd och hon har tankat in och analyserat vårt material både på längden och tvären. Hon arbetar mycket målmedvetet och omsätter snabbt sina lärdomar till praktiska framsteg i vardagen. Hon är öppen, lyhörd, reflekterande och snabbtänkt. Det gäller att vara på tå för när som helst kan du få en vetgirig fråga och då gäller det att ha ett genomtänkt svar. Lisa strävar alltid efter det bästa och samtidigt som hon ställer höga krav både på sig själv och sin omgivning visar hon på stor tillit och omsorg. En kombination som lockar fram en vilja till att göra saker bra tillsammans!

Nu ska ni få höra Lisas röst och ta del av hennes tankar och vardag. 

Lisa. Först och främst. Hur kommer det sig att du har valt att bli ledare?
Jag älskar att se utveckling och dessutom få vara en hjälpande och bidragande hand till den är fantastiskt givande och roligt.

Vilken typ av ledare är du? Vilka är dina styrkor?
Mina styrkor som ledare är att jag är målinriktad och hittar lösningar när hinder dyker upp.

När kände du dig senast som en riktigt bra ledare och varför?
Senast jag kände mig som en bra ledare var när en av mina medarbetare vågade ta sig utanför sin comfort zone och prova något nytt. Det kändes bra eftersom jag var en bidragande orsak till att hen utvecklades och kände sig stärkt av att testa på något nytt.

Har du utvecklat några riktigt goda vanor som ledare? Vilka är de och vad ger de dig?
Jag har tagit för vana att planera in tid för att reflektera. Jag reflekterar då gärna över vad jag behöver för att vara mitt bästa jag, ta tid att fundera över vilken riktning som jag/teamet behöver ta för att vi tillsammans ska kunna bidra till verksamheten. För mig är det bäst att skriva samtidigt som jag funderar för då förverkligas mina tankar på ett bra sätt.

Vad skulle du ge för råd till en ny chef?

Var ödmjuk! Man kan inte allt direkt och ingen förväntar sig det heller när man är ny.

Lär av andra! Se hur andra ledare agerar och ta med dig det du gillar och fundera även hur du inte vill agera.

Våga ta beslut! Som ledare behöver man vara modig och för att de du leder ska få känslan av att vi tar en riktning är ett beslut viktigt. Och är man ödmjuk så kan man också vända riktningen om det beslutet inte var det mest optimala. 

Nämn en situation som du önskar att du hade hanterat annorlunda…med facit på hand?
En situation som jag borde hanterat annorlunda var när en medarbetare försökte utmana min ledarposition genom att ifrågasätta mina beslut och gå bakom min rygg. Något som skapade subgrupperingar i teamet. Jag skulle ha bemött det tidigare, redan första gången, när magkänslan sa mig att det var något som inte stämde. För när jag några dagar senare tog upp situationen med medarbetaren och frågade om hens ståndpunkt i beslutet försvann subgrupperingarna väldigt fort.

Vad får dig att tappa motivationen i ditt ledarskap?
När en medarbetare tappar intresse för det gemensamma målet eller om möjligheten för att vara en del att påverka saker till det bättre försvinner.

När senast hade du riktigt roligt på jobbet?
Det var en vanlig måndag då arbetsuppgifterna under dagen var en kombination av lite svåra och nya situationer i att vägleda chefer i organisationen. För att sedan mixas upp med workshops där jag tillsammans med teamet utvecklade och förbättrade interna processer.

Vilka tre ledarprofiler skulle du vilja äta middag med och varför just dessa tre?
Dessa tre kvinnliga ledare i olika former hade jag gärna velat äta middag med:

Pia Sundhage (Fotbollstränare) – Hon upplevs väldigt jordnära och har lyckas få till en sammansvetsad trupp vilket jag tycker är spännande att veta mer om.

Gunilla von Platen (Entreprenör) – Hon har gjort en spännande resa som jag hade velat höra mer om.

Michelle Obama (F.d första dam i USA)Hon är otroligt duktig på att tala och lyfter många viktiga ämnen och är en inspirerande person att läsa om och lyssna på.

Varför har du valt att arbeta tillsammans med Future On Board och vad har det givit dig?
För att bli bra på något krävs det att man tränar, tränar och åter tränar och det får jag göra med Future On Board. Ett enstaka tillfälle med en utbildning gör det svårt att ta till sig och arbeta med ett nytt sätt att tänka/agera/leda. Samtidigt tror jag även på att för att leda andra på ett bra sätt behöver man vara medveten om hur man själv fungerar och kan uppfattas av andra.

Vad kommer att vara dina största ledarutmaningar det kommande året?
Mina största ledarutmaningar det kommande året kommer vara att arbeta med teamet under förändring. Det kommer påverka alla olika och det kan även påverka mig vilket gör att jag behöver vara observant på hur jag reagerar och leder i olika situationer.

Stort tack Lisa för att vi fick intervjua dig och ta del av dina tankar.

Vi önskar dig, ditt team och alla på Fitness24Seven en god final på 2023!

Kom ombord till framtiden tillsammans med oss!

Future On Board

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Veronica Terning

Veronica Terning

FOB-COACH OCH ADMINISTRATION

NPF-coach och Administratör med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Veronica jobbat med och omkring människor. I rollen som undersköterska inom psykiatrivården och som samtalsledare inom Attention – en förening inriktad på Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF). Idag utbildad och certfierad inom Posive Psychology (IPHM – International Practioners of Holistic Medicine).

Intresset för psykisk (o)hälsa och Neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF) har funnits med sedan barnsben då det funnits i familjen samt att hon själv har en adhd-diagnos och en egen utmattningsdiagnos i bagaget. Idag har hon utvecklat strategier och rutiner som gör att hon har ett bra liv och snarare kan dra fördelarna av att ha sin ”extra motor”.

Med sin breda kunskap och erfarenhet ser Veronica stora möjligheter i att utveckla ungdomar med psykisk ohälsa och Neuropsykiatrisk diagnos så att de kan få hitta trygghet i sig själv, utveckla ett starkt personligt ledarskap och kunna ta sig ombord till ett fungerande arbete. Samtidigt kommer Veronica supporta arbetsgivare och ge dem den kunskap och de verktyg som de behöver för att på bästa sätt kunna möta och leda dessa ungdomar rätt till ett hållbart arbetsliv.

Veronica ser alla människors lika värde och hon söker lösningar framför hinder. Hon strävar alltid efter att skapa långsiktiga varaktiga relationer och du kan förvänta dig en person som möter dig med stor nyfikenhet, medkänsla och vilja att göra skillnad.

På fritiden umgås Veronica med sin familj, fixar i trädgården och i växthuset, bakar eller gör något annat kreativt som får hjärnan att vila ett tag. 

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter