Är ditt fokus också kidnappat?

Therese Hoveman
Therese Hoveman

Grundare / Certifierad ledarskapsutvecklare

Johann Hari

Är ditt fokus också kidnappat?
När du läser detta inspirationsbrev fundera på hur länge du klarar av att ha fokus på det du läser innan tankarna vandrar iväg eller du börjar pyssla med något annat. Enligt alarmerande färsk forskning håller vi på att tappa vår förmåga att fokusera och hjärnorna bakom den distraherande tekniken ångrar sig bittert och försöker nu ta ansvar. De får dock mycket lite gehör hos den industri som en gång anlitade dem…

Din hjärna är kidnappad
Ta en stund och låt denna data sjunka in…

 • En student klarar idag att hålla fokus i 19 sekunder
 • En vuxen klarar tre minuter
 • Vi rör i genomsnitt vår telefon cirka 2600 gånger per dygn
 • Det tar 23 minuter att återfå fokus efter det att du blivit avbruten

Bakom denna utveckling ligger främst mobilens intåg med alogaritmer som styr vad du ska titta på och det som kallas för “infinite scroll”. Ett informationsflöde som aldrig tar slut…

Tristan Harris, en av de unga förmågor som varit med att utveckla tekniken försökte få sin arbetsgivare Google att vakna:
“I´m concerned how we´re making the world more distracted. Distraction matters to me because time is all we have in life. Yet hours and hours can get mysteriously lost…on feeds that sucks huge chunks of time away” … “We know that interuptions cause a detoriation in people´s ability to focus and think clearly – so why are we ramping up the interuptions? We should feel a enormous responsibility to get this right!”
Tristan fick rollen som Etisk vägledare inom Google och han trodde att han skulle kunna få ställa till rätta det farliga i den utveckling han själv startat. Han gav idéer på flera tjänster för att minska skärmtiden och öka det sociala ansvaret. Inget av förslagen gick igenom.

 • Larry Page en av Googles grundare har en förmögenhet värd 102 000 000 dollar. Kollegan Sergey 99 000 000 dollar och kollegan Eric Schmidt 20,700 000 dollar.

Tristan avslutade sin anställning på Google med orden: “Their business model is screen time, not life time!”

Vad förlorar vi förutom fokus?
När vi tappar vår förmåga att fokusera får det en rad negativa följdeffekter:

 • Vi tappar helhetsförståelsen vilket påverkar vår förmåga att fatta väl underbyggda beslut. Hur påverkar detta vår samhällsutveckling?
 • Goda relationer och empati kräver fokus – ledarskap, partnerskap, äktenskap och föräldraskap. Vad händer när dessa fallerar?
 • Vi undviker sådant som kräver ansträngning och som är svårt, t ex komplexa uppgifter, samarbeten, hantera konflikter, lösa problem etc. Vad händer om vi enbart ska ägna oss åt det som är enkelt och kortsiktigt?
 • Vi blir stressade och okoncentrerade vilket i sin tur leder till oro, ångest och depression. Hur ska vi reda upp det när vi tappat vår förmåga att fokusera?
 • Vi blir passiva och stillasittande när vi scrollar och flippar. Vad händer med vår fysiska hälsa?  

Årets viktigaste bok
För fördjupad kunskap vill vi tipsa om denna bok av journalisten Johann Hari. Det gör ont att läsa den, men vi kan inte ducka för fakta.  Vi behöver återta vår förmåga att kunna fokusera. Var landar vi annars?

Träningstips för ökat fokus!
Kunskap och insikt är första steget till att kunna skapa en förändring och vi vet att du besitter otroliga förmågor till att kunna ställa om och utvecklas i rätt riktning när du vet vad du behöver och vad du har för nytta av att ställa om.

Därför vill vi skicka med några tips som du kan träna på om det är så att du behöver återfå bättre fokus.

 • Först behöver du kartlägga i vilka stunder du oftast tappar fokus och vad du väljer att göra istället. Hur ser dina fällor ut? Vad borde du prioritera istället?
 • Ta bort allt som tar onödigt fokus. Exempel: Notiser på i mobilen? Måste du ha sociala media-appar på mobilen eller räcker det att logga in via datorn? Är det sunt att kolla nyheterna varje timma eller räcker det att kolla “tråkigare” Text-TV appen en gång per dygn? Ska du ha mobilen framme när du är tillsammans med andra? När ska mobilen ta kväll och låta dig få fokusera på annat?  Skapa dina egna spelregler så minskar du risken att tekniken börjar att styra över dig och kidnappa din hjärna
 • Träna upp din förmåga att fokusera långsamt. Lyckas du idag att ha fokus på en kärnuppgift i 3 minuter? Förläng tiden till 5 minuter och ta dig sakta uppåt. Lär dig att avstå från kortsiktiga distraktioner
 • Bestäm dig för vad du vill uppnå varje dag/vecka och mota bort alla tänkbara distraktioner som kan hindra dig

Ibland gör det ont att behöva ställa sig de stora frågorna och många undrar vad som händer efter döden. Frågan vi istället borde fråga oss är – vad händer efter födseln? 

Vi har bara ett liv och det går inte repris. Vårt arbete är att bidra till mer välmående och fokuserade ledare. När du behöver stöd och verktyg på vägen så finns vi här.

Hörs snart igen!

Även då med ett icke AI-genererat inspirationsbrev.
Vi tror på texter som är mänskligt skrivna. Som det tagit tid, ansträngning och fokus till att få fram.

Vi önskar dig en fin fokus-vår!

Future On Board
Therese-Veronica-Ola-Lotta-Andreas

Relaterade artiklar

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Elle Hoveman

Elle Hoveman

KOORDINATOR UNGA PROFESSIONELLA OCH MARKNADSFÖRING

Stolt ambassadör för Future On Board - Young Professionals

Efter att ha gått programmet “Jag leder mig själv – anpassat för Unga Professionella!” utvecklade jag mitt sätt att tänka och jag förstod att min framtid ligger i mina händer. Att allt jag tänker och gör påverkar hur det går för mig. Det skapar också trygghet eftersom jag kan välja och att det är upp till mig hur jag vill forma mitt liv och min framtid.

Det är därför fullt naturligt för mig att vara behjälplig när vi arbetar med unga inom Future On Board. Jag är med och fixar mycket bakom kulisserna och jag säkerställer att programmet har ett innehåll och ett språk som passar den yngre generationen. 

Jag är mycket intresserad av färg och form, så jag har även en roll i att vara delaktig i framtagningen av marknadsföringsmaterial inom Future On Board.

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i 15 års tid utvecklat ledare och organisationer. Många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter