Bygglovschefen i Lunds kommun: Från ärendeskuld till framgångsrik bygglovsavdelning

Företag

Lunds Kommun

Industri

Offentlig förvaltning

Use Case

Mellanchef

Introduktion

Utforska en inspirerande kundhistoria från Ian Cortes Guzman, bygglovschef i Lunds kommun, som med hjälp av Future On Board har övervunnit utmaningar som ärendeskuld, missnöjda kunder och osäker gruppdynamik. Genom att erbjuda nya perspektiv, praktisk tillämpning av teorin och ärlig dialog har de uppnått förbättrade resultat och levererat bygglov i tid.

Highlights

Kundens egna ord:

lunds kommun

Jag är glad för att jag har lärt mig att se saker och ting från ett annat perspektiv. Att prata med min ledarcoach Therese om aktuella händelser på avdelningen och referera dessa till texterna i böckerna har verkligen hjälp mig att skapa min egen uppfattning. Teorin baserad på verkligheten fastnar bättre. Utöver effektiviseringsprocesser, rutiner, handläggningstid som är de pragmatiska delar vill jag gärna att medarbetarna upplever att de kommer en trevlig och härlig arbetsplats. Det vore härlig om vi kan säga att Lund är ”bästa bygglovsavdelningen i Skåne. Vi är inte där än men jag vill gärna se dagens avdelning som en grupp som är på väg dit. Jag kan bara konstatera att gruppen är mer stabil och många jobbiga moment har passerat. När jag kom till Lund hade vi en enorm ärendeskuld och många ärende som bara rann in. Så de stora och akuta frågorna var arbetsmiljö, arbetsmiljö och arbetsmiljö. Nu levererar vi våra bygglov inom fastställd tid, vi sköter ekonomin och ”kunderna” är mer glada. Det är en härlig känsla för mig och mina kollegor.

Det är alltid bra att ha en annan insikt på saker. Jag anställdes som senior bygglovsarkitekt för att stöta avdelningen men efter en månad fick jag bli Tf. Då måste jag erkänna att det var lite tufft att bara efter en månad tvinga sig att ansvara för ”röran”, förstå/ lära känna kulturen, rutinerna, kompetenserna och framför allt människorna. Min tidigare längre erfarenhet som chef har var i Spanien och inom den privata sektorn. Det innebär så klart andra förutsättningar. För mig, det sociala har alltid varit viktigt men inom den privata sektorn är mer vanlig att man inte behöver arbeta med grupperna. Ofta är fokus på individer och antingen är medarbetare eller chefen som bestämmer ganska direkt vad lösningen är. Men i Lund! Ja, ganska snabbt kunde jag konstatera att det var saker som vi behövde arbeta med men gruppen hade potentialen. Hur kommer man ifrån känslan om smärtgränserna, sjukskrivningar… helt enkel tuffa tider. Step by step och i dialog. Trots denna ”framgång” finns det alltid något som man behöver bli bättre.

Genom att gå denna utbildning är jag mer trygg att min empatiska förmåga har blivit bättre. Jag har gått en del utbildningar i Sverige men för min del har fungerat mycket bättre en ärlig dialog med Therese än en tjock bok med mycket teori och litteratur. Som sagt…Jag tyckte att strategin att hålla kontakten med ens verklighet var jättebra. Man förstår bättre hur teorin ska appliceras i verkligheten och det ger verkligen resultat. Både för mig och min grupp.

Ian Cortes Guzman

Läs liknande kundberättelser

Kom igång idag

Redo att ta din organisation till nästa nivå?

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i över tio års tid framgångsrikt utvecklat ledare och organisationer – många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Elle Hoveman

Elle Hoveman

KOORDINATOR UNGA PROFESSIONELLA OCH MARKNADSFÖRING

Stolt ambassadör för Future On Board - Young Professionals

Efter att ha gått programmet “Jag leder mig själv – anpassat för Unga Professionella!” utvecklade jag mitt sätt att tänka och jag förstod att min framtid ligger i mina händer. Att allt jag tänker och gör påverkar hur det går för mig. Det skapar också trygghet eftersom jag kan välja och att det är upp till mig hur jag vill forma mitt liv och min framtid.

Det är därför fullt naturligt för mig att vara behjälplig när vi arbetar med unga inom Future On Board. Jag är med och fixar mycket bakom kulisserna och jag säkerställer att programmet har ett innehåll och ett språk som passar den yngre generationen. 

Jag är mycket intresserad av färg och form, så jag har även en roll i att vara delaktig i framtagningen av marknadsföringsmaterial inom Future On Board.

Jan Lauritzen

Certifierad ledarutvecklare

Med nyfikenhet och empati uppmuntrar Jan dig att både upptäcka och nå din potential. Han ger dig de verktyg och den struktur som du behöver på din utvecklingsresa mot dina mål.

Jan har närmare 30 års ledarerfarenhet som bl a VD, inköpschef, logistikchef, produktionschef och Lean-manager inom multinationella industriföretag samt som egenföretagare.  

Som erfaren ledarutvecklare har han haft uppdrag i mer än 130 företag.  Hans pragmatiska och generösa stil gör att han alltid ser möjligheter, även när livet emellanåt kan vara tufft.

Erik Waesterberg

Certifierad ledarutvecklare

Erik möter dig med ett positivt, öppet sinne och ger dig verktyg att analysera din utvecklingspotential. Med engagemang och humor får du utmanande och kloka infallsvinkar som leder dig framåt. Hans intresse av dig både som människa och i din profession ger dig handlingskraft i ditt ledarskap.

Erik är civilingenjör och har tjugo års ledarerfarenhet som VD, marknadschef och konsultchef. Hans livserfarenheter som ledare och pappa leder till ständig utveckling och närvaro i mötet med dig som kund.

Mona Brenkle Gejer

Certifierad ledarutvecklare

Mona har en förmåga att få människor att tro mer på sin egen förmåga och potential. Hon vägleder dig till insikter som stärker dig och skapar förutsättningar för din utveckling.

Hon lyfter dig och utmanar dig med inlevelse och värme. Mona är civilingenjör, har studier i management, pedagogik och psykologi, är yoga- och meditationslärare med erfarenhet som chef inom stora och medelstora företag. Hon är själv i ständig utveckling genom en omättlig nyfikenhet.

Blir du nyfiken? Boka ett förutsättningslöst möte med Mona.

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Therese har i 15 års tid utvecklat ledare och organisationer. Många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer. 

Therese besitter över 25 års ledarerfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef, VD och styrelseordförande. Sedan 2012 driver hon eget inom ledarutveckling där Future On Board är ett eget utvecklat koncept.

Som ledarutvecklare strävar Therese ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet av produktutveckling och ledarskap.

Andreas har alltid brunnit för det holistiska: en balanserad helhet. Dels för att man lättare kan vara autentisk (sitt riktiga jag och inte den man tror att man ska vara), dels för att man får ett flyt i livet; både privat och professionellt. Han närmar sig allt med ett funktionellt sinne och tvekar inte på att utmana eller testa något nytt. 

Kommentarer från Andreas tidigare medarbetare: “Engagerad och positiv med proaktivt samt affärs- och målinriktad. Nyfiken och villig att alltid lära sig något nytt. Öppen för nya idéer. Tror på individen och autonomi för denne. Håller inte på med micro-management. Tålmodig lyssnare, lätt att prata med och bra på att snabbt se helhet samt förstå hur man effektivt kommer vidare. Naturlig och lugn auktoritet men kräver ingen uppmärksamhet.”

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med en drivkraft att utveckla människor inom alla områden och nå uppsatta mål.

Ola är en livsbejakande, tävlingsinriktad och positiv trebarnsfar från Höllviken. Lång och bred ledarerfarenhet från bland annat Samhall, Procurator, Bergendahlsgruppen och IKEA. 

Ola är en “tuff mjukis” som gillar att utmana och är mycket tydlig. Han värdesätter struktur och resultat samtidigt som han är en mycket god lyssnare och mån om att alla ska trivas och må bra. Humor och öppenhet är också viktigt och Ola tycker att man inte ska ta sig själv på allt för stort allvar även om man brukar allvar. 

Olas värderingar – frihet, relationer och resultat – går även igen i hans roll som ledarutvecklare. “Du ska jobba med mig för att du vill. Inte för att du måste”. Även Ola tror på långsiktiga relationer. “Det finns inga genvägar till långsiktigt varaktiga resultat. Speciellt inte inom det vi arbetar med” menar Ola.

Meriter

Certifierad ledarutvecklare med över 15 års erfarenhet från olika chefsbefattningar.

Lotta Stagne har en lång erfarenhet från olika chefsbefattningar och är väl bekant med en ledares utmanande vardag och miljö. Pressen som en ledare utsätts för och besluten de måste fatta. Lottas styrka är hennes eget självklara ledarskap, som ett resultat av en högst medveten och personlig utvecklingsresa, delvis ”tack vare” en utmattning kring millennieskiftet. Hon står hon idag för ett mänskligt, modigt och närvarande ledarskap.

Med en självklar förmåga bygger hon förtroende samt öppenhet och skapar en perfekt miljö för lärande och utveckling på hög nivå. Drivkraften har alltid varit utveckling i alla former och gärna tillsammans med andra.

Meriter

Certifierad ledarskapsutvecklare med ett brinnande intresse för att göra skillnad på riktigt.

Med över tio års erfarenhet inom ledarutveckling har Therese  framgångsrikt utvecklat hundratals ledare och ledningsgrupper. Hon har även coachat hundratals ungdomar i personligt ledarskap, hjälpt UF-företag att utveckla sina företagsidéer samt agerat mentor för unga entreprenörer.

Therese har en bakgrund som civilekonom och besitter över 20 års erfarenhet som marknadsdirektör, försäljningschef och VD.

De företag Therese arbetat med visar på stärkt tillväxt och många av företagen har blivit utsedda till de främsta i sin bransch. Therese strävar ständigt efter långa kundrelationer och hon går alltid den extra milen för att varje individ ska få det som den behöver för att må bra och lyckas i sitt arbete.

Meriter